Odmítl také názor, že by si arabské země měly s terorismem poradit samy. Opět ho přirovnal k tomu, jako kdyby někdo Němcům radil, že si mají sami poradit s Adolfem Hitlerem.

Zeman také řekl, že je proti zavedení hraničních kontrol uvnitř schengenského prostoru, protože by to znamenalo jeho zrušení a také omezení svobody volného cestování. Jak řekl, myslí si, že proti islámským teroristům se nemá bojovat hraničními kontrolami. Zopakoval, že za efektivní operaci pokládá likvidaci vojenských a výcvikových základen terorismu na celém světě.

Zeman na oficiální návštěvu odlétá v pondělí a navštíví kromě Jordánska také Spojené arabské emiráty. Prezidenta jako obvykle během cesty doprovodí podnikatelská delegace. Zeman bude podle oficiálních informací řešit s představiteli Jordánska a SAE bezpečnostní otázky, které se týkají Islámského státu. Ten český prezident dlouhodobě kritizuje a označuje za hlavní světové nebezpečí. Jordánsko i SAE se zapojily do spojenecké operace proti radikálům. Zeman chce podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka mluvit i o mírovém řešení v regionu v souvislosti se syrskou krizí nebo o výsledcích takzvaného arabského jara.