Ve zdevastovaném táboře Jarmúk žije v současnosti až 18.000 lidí. Ještě před zahájením syrského konfliktu v roce 2011 byl domovem pro více než půl milionu palestinských uprchlíků. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení. Většina jeho obyvatel již utekla jinam, buď za hranice, nebo na jiná místa v Sýrii. Ti, kteří zbyli, se potýkají s nedostatkem potravin, vody a léků. Podle Krähenbühla mají před sebou další zhoršení podmínek, včetně rostoucích cen a tuhé zimy.

"Od začátku prosince jsme skutečně nebyli schopni dopravit tam pomoc," řekl Reuters Krähenbühl. Zbývající lidé v táboře nemohou vydržet příliš šoků zároveň, dodal. Úřady v sousedním Libanonu Krähenbühl vybídl, aby Palestince prchající ze Sýrii vpustily do země.

Tábor Jarmúk vznikl jako dočasné útočiště pro palestinské uprchlíky v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. V závěru roku 2012 se oblast stala dějištěm těžkých bojů mezi příznivci a odpůrci režimu prezidenta Asada. Většině ze 180.000 obyvatel tábora se podařilo uprchnout, zhruba 20.000 však zůstalo. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k uvolnění obležení se doposud nesetkala s úspěchem.

V Libanonu se už nachází 1,5 milionu syrských uprchlíků, kteří utekli před násilnostmi ve své zemi. Samotný Libanon má však slabou infrastrukturu, bezpečnostní situace v zemi je napjatá a pohostinnost vůči uprchlíkům klesla, podotkl Reuters.