Podle informací ČTK se ve čtvrtek pozdě večer uskutečnila krizová schůzka na magistrátu, ale bez účasti EMS. Vedení města se na ní shodlo, že se s majitelem práv k opencard znovu sejde.

EMS oznámila, že bez platných smluv odejde z projektu na konci ledna, tedy v sobotu. To podle Opatrného nadále platí. "Jsme připraveni vyjednávat. Na našem postoji se ovšem nic nemění," řekl. Co to bude pro fungování opencard znamenat, nedokážou ani Praha ani EMS říct.

"Předpokládám, že se v zájmu Pražanů společnost EMS neuchýlí k nerozumným krokům, obzvláště v situaci kdy máme naplánovanou schůzku. Máme vůli to řešit a řešíme to," řekla dnes primátorka. Už ve čtvrtek připustila, že mohou nastat problémy s vydáváním nových karet, stejně jako tomu bylo v polovině loňského roku. "I na tuto situaci jsme případně připraveni, i když věříme, že tento scénář nenastane," řekla. Co bude Praha v takovém případě dělat, ale neuvedla. Už ve středu, tedy den poté, co Praha schválila vydávání papírových kuponů, zkolaboval portál pro online objednávání karet.

"Ke kolapsu může dojít kdykoli, ale také se nemusí stát nic, nikdo to není schopen predikovat," řekl ve čtvrtek v rozhovoru s ČTK Opatrný. EMS se podle něj průběžně stará o bezproblémový chod systému. Pokud tomu tak od února nebude, může být systém ohrožen třeba hackerskými útoky nebo systémovými chybami. Problémy tak podle Opatrného mohou nastat nejenom pro nové zákazníky, ale i pro ty stávající, třeba při přepravní kontrole nebo při používání validátorů. "Žádné z těchto rizik nelze vyloučit," tvrdí.