"Právě ve složité době, jako je nyní, je důležité se setkávat a diskutovat také o těžkých otázkách," podokl Stoltenberg. Každoroční bezpečnostní konference v Mnichově se letos uskuteční od 6. do 8. února.

Západní země, ale i EU a NATO, dál žádají Ruskou federaci, aby upustila od své podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny a umožnila návrat k jednání a diplomatickému řešení východoukrajinské krize.

Na výroční konferenci v bruselské centrále aliance Stoltenberg upozornil, že Rusko i přes hospodářskou krizi minulých let i současné potíže zvyšovalo dlouhodobě výdaje na obranu. Ve stejné době země NATO své výdaje snižovaly.

Ruské schopnosti se proto zvýšily, země dokáže uspořádat náhlá a rozsáhlá vojenská cvičení ve velmi krátké době. "Také jsme viděli, že Rusko je připraveno sílu použít. Viděli jsme to v Gruzii, Moldavsku, na Krymu a nyní i na východní Ukrajině," připomněl generální tajemník aliance. Loni také podle něj letadla NATO vzlétla ke 400 ruských vojenských letadel pohybujících se u aliančních hranic, 150 případů se odehrálo v Pobaltí.

I tento vývoj a stále "asertivnější" chování Ruska je podle Stoltenberga jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo ke změnám, posílilo své východní země například vyšší ochranou vzdušného prostoru a na loňském summitu ve Walesu rozhodlo kromě jiného o zřízení sil s velmi vysokým stupněm připravenosti.

Toto uskupení, které nyní vzniká v prozatímní podobě, má mít velikost brigády, jejíž nejrychlejší části mají být schopny na území členské země zasáhnout do dvou dní. Stoltenberg dnes oznámil, že v šesti zemích na východě NATO - v Pobaltí, Polsku, Rumunsku a Bulharsku také vzniknou velitelské struktury, které v případě potřeby umožní hladkou spolupráci aliančních sil s místními armádami. O podrobnostech mají diskutovat ministři obrany členských zemí aliance na svém setkání příští čtvrtek.