Akreditační komise v září na fakultě, kterou vede děkan Miroslav Ševčík, navrhla omezit akreditaci celkem čtyřem oborům. V případě oborů Regionální studia a Veřejná správa VŠE její stanovisko nerozporuje. "Jsou to poměrně malé obory, tak je spojíme do jednoho a požádáme o novou akreditaci," řekla ČTK rektorka.

Zářijové doporučení omezit akreditaci se týká také oborů Hospodářská politika a Veřejná správa. Vedení univerzity nechalo zpracovat interní audit, který výtky Akreditační komise nepotvrdil. "Někteří lidé sice odešli, ale další kvalitní místo nich přišli. Nezaznamenali jsme, že by došlo k takovému zhoršení, o jakém mluví Akreditační komise," uvedla rektorka.

VŠE se proto na komisi obrátila znovu ve snaze zvrátit její postoj. V prosinci Akreditační komise jednání o oboru Ekonomická analýza přerušila kvůli doplnění podkladů a u Hospodářské politiky trvala na svém stanovisku. "Konečně bylo alespoň vyjádření Akreditační komise konkrétní. Popsala přesně, kteří lidé jí vadí a proč," uvedla Machková.

Komise fakultě vytýkala například příliš pracovních úvazků jednoho z profesorů, výuku předmětů v angličtině zahraničními odborníky nebo to, že cvičení vedou doktorandi, nikoliv absolventi doktorského studia. "Sice s tím úplně nesouhlasím, ale máme 700 učitelů, takže není problém to stanovisko respektovat," řekla rektorka. Akreditační komise byla o výměně problematických pedagogů informována a příští týden by se k tomu měla znovu vyjádřit.

Machková je přesvědčena o kvalitě Národohospodářské fakulty, na níž studuje zhruba 2300 studentů a kde působí stovka učitelů. Připomněla, že tato fakulta na konci loňského roku získala tři granty Grantové agentury České republiky. Celá VŠE jich přitom dostala šest.

Proti veřejné vysoké škole podle ní komise nikdy takto tvrdě nepostupovala. "Znamená to, že čtyřicet soukromých vysokých škol je lepších než VŠE. Všem by se přeci mělo měřit stejným metrem," poznamenala. Zpochybnila také novou praxi, kdy komise vyžaduje publikační činnost přímo k danému předmětu, zatímco dosud se sledovala k oboru. "To je nesmyslné, když daný pedagog vyučuje třeba tři předměty," dodala.

Rozhodnutí o omezení akreditace je v pravomoci ministerstva školství, které v minulosti zpravidla doporučení Akreditační komise respektovalo. Zatím žádný verdikt nevyneslo. Na obory s omezenou akreditací nesmějí vysoké školy přijímat nové studenty.