Slovensko v roce 2010 prakticky vyloučilo možnost dvojího občanství. Učinilo tak v obavě, aby příslušníci početné maďarské menšiny hromadně neusilovali o získání maďarského občanství. Bratislava tak zareagovala na maďarský zákon, kterým Budapešť zmírnila podmínky udělování občanství krajanům. Otázka občanství zatížila beztak komplikované vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem.

Podle nových pravidel lidé, kteří projeví zájem o vrácení slovenského občanství, se nevyhnou formalitám. "Vzhledem k tomu, že neměníme zákon, nešlo osvobodit (žadatele) od jednotlivých potvrzení nebo některých dokladů. Pro nás je podstatný titul nabytí občanství v daném státě. Jakmile nabyl občanství na základě trvalého pobytu, bude mu vráceno občanství Slovenska, aniž bychom prováděli právní posouzení," řekl Kaliňák. Tito již cizinci tak získají výjimku a nebudou muset splnit všechny podmínky, kterými Slovensko obvykle podmiňuje udělení státního občanství.

Ministr dodal, že občané Evropské unie musejí žádost o slovenské občanství podat na území Slovenska, občanům třetích zemí postačí obrátit se na slovenské velvyslanectví. Ministerstvo vnitra upozornilo, že žadatel o občanství musí mít povolen pobyt na území Slovenska.

Od nabytí platnosti zákona o zákazu dvojího občanství v létě roku 2010 přišlo do poloviny letošního ledna o občanství Slovenska 977 osob z důvodu, že se stali občany jiné země. Praxe ukázala, že nejvíce Slováků (353) ztratilo slovenské občanství poté, co přijali občanství ČR. Jen v 59 případech se tak stalo kvůli nabytí maďarského občanství.

O slovenské občanství v minulosti přišel i čtyřnásobný nejlepší slovenský basketbalista Anton Gavel, který přijal německé občanství. Učinil tak kvůli tomu, aby v německé lize uvolnil místo pro dalšího cizince. Gavel nakonec ve slovenské reprezentaci bude moci hrát, slovenské ministerstvo vnitra mu na základě výjimky loni udělilo občanství Slovenska.

Získání cizího občanství mají Slováci nahlásit úřadům pod hrozbou pokuty. Pokud tak ale neučiní, stát má podle odborníků jen omezené možnosti na odhalení případů dvojího občanství. Výjimku ze zákazu dvojího občanství mají v současnosti jen ti Slováci, kteří občanství jiné země nabudou narozením nebo manželstvím.

Slovenské ministerstvo vnitra již v roce 2013 ohlásilo zmírnění zákona o zákazu dvojího občanství, příslušná novela ale dosud nebyla schválena. "Zákon byl předmětem diskusí i ze strany ministerstva zahraničních věcí s mnohými mezinárodními organizacemi a vzhledem k dalším komplikovanějším problémům v Evropě se tento proces komplikoval," poznamenal Kaliňák. Ministerstvo proto přijalo vlastní nařízení, na jehož základě budou úřady vracet slovenské občanství lidem, kteří o ně přišli.