Jediný prezidentských kandidát za vládní konzervativce Stavros Dimas dnes nezískal potřebných 180 hlasů z celkových 300. Premiér Antonis Samaras po hlasování oznámil, že navrhne dosavadnímu prezidentovi Karolosovi Papuliasovi, aby volby vyhlásil na 25. ledna.

Vládní koalici pod Samarasovým vedením se za uplynulý týden nepodařilo získat podporu žádného dalšího z nezávislých a opozičních poslanců. Pro 73letého bývalého ministra zahraničí a eurokomisaře pro životní prostředí Dimase tak zvedl ruku stejný počet poslanců jako ve druhém kole 23. prosince - celkem 168.

Mandát současného prezidenta Papuliase skončí na počátku března 2015, což znamená, že o jeho nástupci bude moci rozhodnout nový parlament.

Na neúspěch vládního kandidáta výrazně zareagovala aténská burza, jejíž index ASE už od rána klesl o více než 11 procent. Investoři se obávají, že výsledky předčasných voleb, v nichž podle průzkumů zvítězí levicová opozice, by mohly vyústit ve ztrátu podpory mezinárodních věřitelů.

Podle průzkumů nemá Samarasova vládnoucí koalice v předčasných volbách mnoho šancí uhájit svou pozici. Nejsilnější stranou se zřejmě stane levicová formace SYRIZA předsedy Alexise Tsiprase, která odmítá pokračovat v úsporném kurzu dosavadní vlády. Zda ale získá v parlamentu potřebnou většinu, zdaleka jisté není. Tsipras už konání nových voleb přivítal. "Je to historický den. S vůlí lidu se úsporná opatření stanou za několik dnů minulostí. Budoucnost může začít," prohlásil Tsipras.

Pokud by SYRIZA byla po volbách schopna naplnit své sliby, mohlo by to ohrozit finanční stabilizaci Řecka, které se díky dvěma mezinárodním záchranným programům v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč) vymaňuje z těžké dluhové krize.

Eurokomisař pro finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici vyzval řecké voliče a politiky, aby podpořili "nezbytný proces reforem příznivých pro růst", aby "Řecko opět v eurozóně prosperovalo."

"Obtížné reformy přinesly svoje ovoce a není pro ně jiné alternativy. Nové volby nemění nic na dohodách s řeckou vládou," reagoval dnes v prohlášení německý ministr financí Schäuble. "Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů," řekl už ministr v rozhovoru pro nejčtenější německý list Bild.

"Je nyní na řeckých voličích, aby rozhodli o budoucím složení parlamentu a vlády. Nebudeme zasahovat do tohoto demokratického procesu nebo jej komentovat," uvedla také ECB v prohlášení. Zároveň dala najevo, že si poté počká na případné názory a připomínky řeckých orgánů k mezinárodní záchranné finanční pomoci, o nichž pak banka bude jednat s Evropskou komisí a MMF.

Tsipras v nedávném rozhovoru pro agenturu Reuters naznačil, že je ochoten beze zbytku splatit dluhy MMF, v případě dluhopisů držených ECB chce ale dosáhnout prodloužení jejich splatnosti.

Mluvčí MMF Gerry Rice dnes oznámil, že jednání o poskytnutí další části finanční pomoci Řecku vedené ve spolupráci s evropskými orgány se obnoví poté, co bude v Aténách sestavena nová vláda. Rice dodal, že Řecko bezprostředně nepotřebuje další peníze.