"Rudo-červeno-zelená" koalice pod vedením Bodo Ramelowa bude mít v durynském zemském sněmu většinu jednoho hlasu. Patzelt předpokládá, že se opozice bude snažit získat některého z poslanců na svou stranu a přivodit konec kabinetu. Podle politologa ale spíše než přeběhlictví budou hlavním problémem vnitřní spory koalice.

"Je možné, že dojde ke střetům a že proti vládě vystoupí někteří poslanci SPD nebo Zelených. Hlavní tíhu té koalice ale ponese Levice a já si nejsem jistý, že ji dokáže nést celých pět let," řekl politolog.

"Levice musela ještě před vytvořením vlády udělat významné ústupky," tvrdí Patzelt. "Z volebních slibů Levice se toho do dohodnutého koaličního programu dostalo relativně málo, pokud vezmeme v úvahu, že to bude nejsilnější strana kabinetu," dodal.

"Naděje voličů Levice, že nová vláda nasadí ostrý kurz doleva, podle mě zkrachují. V Durynsku klesají daňové příjmy a v budoucnu už se země nebude moci spolehnout ani na peníze z programů pro rozvoj bývalého Východního Německa, takže to bude finančně napjaté," řekl politolog. Levice podle něj kvůli finanční situaci země nebude moci dostát všem volebním slibům, a proto se bude potýkat s velkou nespokojeností i mezi vlastními členy.

Politolog také podotkl, že jisté zatím není ani to, že se Ramelow příští týden skutečně stane zemským premiérem. "Ta většina je velmi těsná a v SPD i mezi Zelenými zaznívaly hlasy proti spojenectví s Levicí. Může se stát, že při hlasování nakonec bude jeden hlas chybět. Ale považuji za pravděpodobnější, že Ramelow nakonec zvolen bude," řekl.

Podle Patzelta se nicméně nedá čekat, že by se model vládnutí z Durynska přenesl v dohledné době i na spolkovou úroveň. "Je to dáno tím, že Levice bude v Durynsku nejsilnější vládní stranou, což je na spolkové úrovni zatím vyloučeno," řekl politolog. "Navíc pochybuji, že by popularitě SPD, a to především na západě, nějak prospělo, kdyby voliči věděli, že tím dávají hlas pro účast Levice ve vládě. V takovém případě by SPD spíš o hlasy přišla," doplnil.