"První irácké síly, protiteroristická jednotka nazývaná Prapor Mosul, vstoupily do rafinerie Bajdží, stalo se to poprvé za pět měsíců," uvedl policejní velitel Sálih Džábir. Zprávu přinesla také irácká státní televize, neukázala ale žádné záběry přímo z místa. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Islamisté obsadili město Bajdží už v červnu a brzy poté začali obléhat nedalekou rafinerii. Uvnitř se ale udržel malý vojenský oddíl, který odrážel útoky a který armáda zásobovala ze vzduchu. O uplynulém víkendu se poprvé objevily informace, že se radikálové po měsících bojů s iráckou armádou z oblasti nejspíš stáhli.

Iráčanům pomáhá v bojích s islamisty koalice vedená Spojenými státy. Spojenci útočí ze vzduchu na pozice radikálů v Iráku již od začátku srpna. Od konce září Spojené státy a tentokrát jejich arabští partneři podnikají nálety i v sousední Sýrii.

Zvláštní zmocněnec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov dnes v Radě bezpečnosti OSN řekl, že taktika nové vlády premiéra Hajdara Abádího začíná nést ovoce. Vláda začala vyplácet žold členům místních kmenů, které se připojily k boji proti IS. Poskytuje jim také zbraně i výcvik. "Tato strategie začíná nést ovoce, místní lidé začínají dobývat území zpět," řekl Mladenov. Mnohé kmeny se prý připojily k vládě po masakru více než 300 sunnitů z kmene Albu Nimr. IS je povraždil před několika týdny v provincii Anbár.

Abádí se ujal funkce v září, kdy IS zaznamenával územní zisky v severním Iráku. Vládě se podařilo minulý týden dohodnout se s Kurdy na finančním mechanismu mezi Bagdádem a kurdskými autonomními provinciemi. Kurdové jsou významnou složkou jednotek, které bojují proti IS. Kurdští pešmergové zastavili IS u Kirkúku a brání účinně kurdské provincie.

Mladenov ale upozornil, že irácký konflikt si od začátku roku vyžádal životy 10.000 civilistů a že skoro dva miliony Iráčanů kvůli němu opustilo domovy. Je to pro Irák hrozné období," sdělil.

Americký prezident Barack Obama před pár dny oznámil, že Spojené státy vyšlou do Iráku dalších asi 1500 vojenských poradců. Přímých bojů s IS se ale nezúčastní. Měli by pomáhat při výcviku iráckých vojáků v Bagdádu a kurdských pešmergů v Irbílu. Celkem by tak v Iráku mělo působit až 3100 amerických vojáků.