Krok už ve čtvrtek drtivou většinou potvrdil také Evropské parlament. Platnost dočasného opatření, přijatého na jaře, by bez prodloužení vypršela 1. listopadu. K tomuto dni měl být původně bezcelní přístup nahrazen vzájemným otevřením trhů v souladu s asociační dohodou mezi EU a Ukrajinou. V září ji ratifikoval Evropský parlament i ukrajinská Nejvyšší rada.

Po rozhovorech, kterých se zúčastnili také zástupci Ruské federace, se ale EU a Ukrajina dohodly na odložení liberalizace vzájemného obchodu. Do té doby si Ukrajina zachová preferenční obchodní režim s Ruskem.

Evropská unie zrušila cla na ukrajinské zboží letos v dubnu, ale na bezcelní dovoz zboží citlivého pro evropské výrobce, například obiloviny, maso a zpracované potraviny, jsou stanoveny poměrně přísné kvóty. Statistiky uvádějí, že v první polovině letošního roku vývoz z Ukrajiny do EU vzrostl, zatímco vývoz z Ukrajiny do Ruska klesl.

Ukrajina uvádí, že díky obchodním opatřením se v letošním prvním pololetí její vývoz do EU zvýšil o čtvrtinu, respektive o 587 milionů dolarů (téměř 12,9 miliardy Kč), což téměř vyvážilo snížení vývozu do Ruska, který naopak téměř o čtvrtinu klesl.