"Pokud pláču, pak pro tyhle lidi. Ne pro svého syna," řekla Susan Bibeauová.

Společně s bývalým manželem a otcem střelce Michaela Zehafa-Bibeaua vydala i písemné prohlášení, v němž se snažila své pocity popsat. "Jsem na svého syna naštvaná, nerozumím tomu a jedna moje část ho teď chce nenávidět," napsala. "Mluvila jsem s ním minulý týden u oběda, předtím jsem ho ale pět let neviděla. Nemůžu tedy nabídnout skoro nic, co by pomohlo (jeho činu) porozumět."

Kanadská média píší o tom, že Zehaf-Bibeau měl za sebou pestrou kriminální minulost a několikrát skončil ve vězení, vždy to ale bylo jen kvůli méně závažným deliktům, jako byly podvody, loupeže, držení zbraně či řízení v opilosti. S rodinou se zřejmě delší dobu nestýkal.

Policie zatím motivy střelce nezná, uvedla ale, že muž byl v Ottawě od začátku měsíce kvůli vyřizování žádosti o vydání pasu. Někteří přátelé vyšetřovatelům sdělili, že se chystal odjet do vlasti svého otce - do Libye. Matka ale policii řekla, že jeho cílem byla Sýrie.

"Myslím, že se zaměstnával hlavně tím pasem, právě tohle ho pohánělo," uvedl vyšetřovatel Bob Paulson. Podle něj úřady vydání cestovních dokladů standardní cestou sice neodmítly, ale vyžádaly si další ověřování, také kvůli žadatelovým záznamům v trestním rejstříku.

Kanadský ministr zahraničí John Baird dnes řekl, že zatím nic nenaznačuje, že by útočník měl jakékoli napojení na extremisty či na radikální hnutí Islámský stát, které obsadilo část Sýrie a Iráku. Podle něj se ale mladý muž "zradikalizoval," uvedla BBC.

Zehaf-Bibeau ve středu v centru Ottawy zastřelil vojáka držícího čestnou stráž u válečného památníků a pak se zbraní vtrhl do budovy parlamentu, kde zrovna zasedala kanadská vláda. Útočníka tam zabila stráž.

Útok, po němž centrum Ottawy zůstalo z bezpečnostních důvodů řadu hodin uzavřené, Kanadu šokoval. Premiér Stephen Harper hovořil o teroristickém činu.