Metodiku technické školky si v Kuřimi v minulém školním roce vyzkoušeli v jedné pobočce. Nyní ji rozšířili na pět dalších poboček. Celkem je technických školek v regionu 24, a to díky projektu místních akčních skupin Brána Brněnska a Boskovicko Plus.

Projekt s celkovými náklady 3,3 milionu korun podpořil Státní zemědělský intervenční fond, peníze posloužily hlavně na nákup materiálu a nástrojů. Nejsou to většinou žádné zmenšeniny nebo dětské repliky, ale nástroje, s nimiž pracují i skuteční řemeslníci. "Děti to tak víc baví," uvedla Jana Švédová z Brány Brněnska. Projekt skončí s aktuálním školním rokem, jeho iniciátoři však věří tomu, že se metodika technických školek nevytratí, naopak se rozšíří.

Záleží na rozhodnutí jednotlivých školek, zda manuální činnosti zahrnou do pravidelného režimu školky, nebo je nechají třeba do odpoledního kroužku. Například v Kuřimi se složitějším činnostem děti věnují v kroužku, do kterého školka zapojuje i rodiče či prarodiče. S nástroji, které mohou být nebezpečné, třeba s pilkou či vrtačkou, děti zacházejí jen pod individuálním dohledem. Žádné zranění zatím v Kuřimi podle Slámové řešit nemuseli.

Právě Kuřim jmenoval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ve čtvrtek jako příklad k následování. Školky s technickým zaměřením by mohly pomoci vyřešit problém malého zájmu o učňovské obory. "Těžko přesvědčujeme děti v základních nebo středních školách, aby se věnovaly technickým oborům. Pokud je ale už odmalička naučíme pracovat s vrtačkou nebo zatlouct hřebík, vytvoří si k tomu vztah a rozhodnou se pro studium podobných oborů samy," řekl Chládek.

Školky by mohly na technické zaměření čerpat peníze ze dvou fondů ministerstva školství. Jeden je dostupný už letos, další ministerstvo spustí v příštím roce.