Boje v Sýrii trvají od jara 2011. Syrská armáda do té doby fungovala podle ruského modelu, nyní je z ní ale účinná síla, schopná rychleji se přemísťovat a bojovat proti mobilnímu nepříteli.

Aram Neguizian z CSIS agentuře AFP řekl, že začátkem roku sloužilo v syrské armádě 325.000 vojáků, z nichž nyní zůstalo 178.000. "Tito bojem zocelení vojáci tvoří sílu mnohem smrtonosnější než původní vojsko, které po 30 let nedělalo vůbec nic s výjimkou hlídkování na Golanských výšinách," sdělil Neguizian.

Syrský konflikt stál životy 190.000 lidí, z nichž podle bilance exilové opozice 40.000 byli vojáci, 55.000 povstalci a odpůrci Damašku a 27.000 provládní milicionáři. Přes své ztráty armáda dosud nenabírala brance a doplňovala své řady jenom vojáky, kteří nastupují na povinnou vojenskou službu. Ta trvá 18 měsíců a vykonat ji musí muži starší 18 let. Až minulý týden vyzvalo syrské vedení ke všeobecné mobilizaci a požádalo osoby ve věku od 18 do 50 let, aby se připojily k armádě.

Neguizian tvrdí, že armáda rozbila své velké pluky na malé a pohyblivější jednotky. Starší velitele nahradili mladí důstojníci, v boji proti povstalcům v obydlených lokalitách významně pomáhá libanonský šíitský Hizballáh.

Opozice má nyní v rukou většinu území provincií Idlib a Halab, část Damašku a také některé oblasti v jižní provincii Dará. Její radikální složka představovaná skupinou Islámský stát pak drží severní provincii Rakka a velkou část bohaté východní provincie Dajr az-Zaur.

Americký odborník Stephen Biddle se domnívá, že armáda prezidenta Bašára Asada v dohledné době tato území zpět získat nemůže. "Bude to dlouhá válka, tento typ konfliktů trvá sedm až deset let, někdy i celou generaci," řekl.