Atentátník s automobilem plným výbušnin zaútočil podle AFP u stanoviště, které v provincii Bajdá střežili šíitští povstalci. Právě zde se několik dní odehrávají boje mezi šíity a bojovníky Al-Káidy podporované jejími sunnitskými spojenci. Při dnešních bojích tam přišlo o život na 30 bojovníků šíitských kmenů a Al-Káidy.

Podle agentury AP se bojuje i v provincii Ibb a dnes tam členové Al-Káidy obsadili město Udajn, které leží asi 200 kilometrů jižně od Saná. Provincii Ibb ale chtějí obsadit šíité, kteří nedávno převzali kontrolu také nad Saná.

Po obsazení Saná začali šíité minulý týden postupovat jihozápadně od metropole, tedy i do provincie Ibb, v níž většina obyvatel vyznává sunnitskou větev islámu.

Jemen se potýká s dlouhodobou politickou krizí. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí se ji snažil začátkem října vyřešit jmenováním nového premiéra, šíité ale jeho tehdejšího kandidáta nepřijali. Hadí proto minulé pondělí pověřil sestavením vlády bývalého ministra ropného průmyslu Chálida Báhaha.