Němec dále řekl, že policisté chtěli kvůli opencard stíhat i někdejšího ředitele magistrátní informatiky Václava Krause. Usnesení bylo podle něho "velice kvalitní a odůvodněné", státní zástupkyně Dagmar Máchová je ale zrušila. O záznam, kterým prověřování opencard začalo, se podle bývalého policisty zase zajímala nadřízená Máchové, pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová.

Policejní prohlídka na magistrátu byla o několik dní odložena, Ondráček mluvil na jednom z minulých zasedání sněmovní komise o příkazu nadřízených. Němec, jenž byl zástupcem vedoucího odboru policie, ale dnes poukazoval na to, že akce byla partyzánsky připravená a příkaz zpracovaný Ondráčkem byl procesně vadný. Nebezpečí z prodlení prý nehrozilo.

"O prohlídce a její přípravě věděl úzký okruh osob, ve které jsem měl důvěru. Nebyl důvod obávat se úniku ve vztahu k magistrátu," řekl poslancům Němec. Zatímco Ondráček se pozastavoval nad tím, že tehdejšího ředitele magistrátu Martina Trnku příchod policie nepřekvapil, Němec označil jeho reakci za standardní. "Byl překvapen, ale nebyla to pro něho rána z čistého nebe," uvedl bývalý policista, jenž taky poukazoval na to, že o prověřování opencard se už několik týdnů psalo v médiích.

K údajnému zničení některých dat Němec podotkl, že se nenacházela na počítači, ale byla zálohovaná a byla zajištěna.

Soud zatím nepravomocně odsoudil kvůli opencard několik bývalých úředníků včetně Krausova předchůdce Ivana Seyčka a Jiřího Chytila, kterého Ondráček označil za "člověka z prostředí", tedy spolupracovníka policie. Z dnešní Němcovy výpovědi vyplynulo, že s Chytilem nikdo neřešil slib beztrestnosti za spolupráci. "Mediální teze jsou jen obhajobou pana obžalovaného Chytila," řekl.

Zatímco Němec tvrdil, že Chytilovo jméno dlouho neznal, publicista Jan Urban dnes poslancům řekl, že je na Němcův dotaz v době kolem prohlídky na magistrátu potvrzoval. Urban spolupracoval s tehdejší opoziční zastupitelskou Janou Ryšlinkovou, která kvůli opencard podala trestní oznámení, a znal se i s Němcem.

Tehdejší městští radní včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali v roli svědků. Policie podle informací z dnešního výslechu nezjistila relevantní informace, že by za opencard stál on.

Němec poslancům taky vysvětloval, proč od Ondráčka převzal vyšetřování opencard jiný policista, Gejza Rakaš. Ondráčkovo prověřování kauzy podle Němce nikam nevedlo a Rakaš měl se složitými kauzami bohaté zkušenosti.

Komise už žádné další výslechy neplánuje. Začne připravovat závěrečnou zprávu, kterou chce předat plénu do konce listopadu, řekl ČTK předseda komise Bronislav Schwarz (ANO).

V další kauze opencard je obžalována většina členů pozdější rady včetně současného a bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS).