ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, za ním s 16 křesly skončila v metropoli dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získali stejně jako Piráti čtyři křesla.

ANO kromě Trojkoalice oslovila i ČSSD. Společně by daly dohromady těsnou většinu. ANO se proto pokouší vyjednat i podporu pirátů. Vyjednavači ČSSD po pondělní schůzce uvedli, že se program obou stran až na výjimky shoduje. Podobného názoru je i Wolf z Trojkoalice. "V této koalici vidíme největší názorový průnik," řekl ČTK.

Vyjednavači Trojkoalice a ANO nenašli společnou řeč pouze v otázce parkovacích a emisních zón. "Není to ale nic nepřekonatelného," uvedl Wolf. "Byla by škoda nabídky (na uzavření koalice s ANO) nevyužít," doplnil. O personáliích ani o možném obsazení některých postů zatím s ANO nediskutovali. Wolf ovšem nevyloučil i možná jednání s dalšími stranami. Šanci na sestavení koalice by ale měla jako první dostat vítězná strana, míní.

Na programu se shodují i Trojkoalice s ČSSD. "Vzájemně jsme se ujistili, že například v sociální oblasti a veřejné dopravě mezi námi panuje shoda. Jednat ale budeme například o řešení automobilové dopravy nebo stavbě takzvaných liniových staveb, tedy například radiál," řekl Dolínek.

Zatím nejpravděpodobnějšíá varianta povolebního uspořádání je právě koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Pokud se domluví, budou mít v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 mandátů.

V případě vzniku koalice pak v pražském zastupitelstvu zůstanou v opozici dosud vládnoucí TOP 09, ODS, KSČM a Česká pirátská strana.