Vnitřní zpravodajská služba tak bude mít širší pravomoci v oblasti vyšetřování a sledování. Podle nového zákona hrozí například osobám, které zveřejní informace spojené "se zvláštní zpravodajskou operací", až desetiletý trest vězení.

Australská organizace MEAA, která sdružuje na 20.000 pracovníků médií a zábavního průmyslu, zákon odsoudila. Označila jej za "skandální útok na svobodu tisku v Austrálii". "Zákon kriminalizuje normální novináře, kteří informují o záležitostech veřejného zájmu. Ruší tak právo veřejnosti být informována," uvedl zástupce MEAA Christopher Warren.

Zákon kritizuje také australská Strana zelených. "Naše bezpečnostní služby budou moci neúmyslně zabít nevinného přihlížejícího a novináři o tom nebudou moci napsat," řekl v parlamentu poslanec za Stranu zelených Adam Bandt. Někdejší australský vrchní státní žalobce a současný opoziční poslanec Mark Dreyfus ale upozornil, že podle schválené verze zákona může být novinář stíhán pouze tehdy, pokud věděl, že je zveřejněná informace spojená se zvláštní zpravodajskou operací. Žaloba také bude muset vzít v potaz otázku veřejného zájmu.

V září australská policie zadržela při rozsáhlé protiteroristické operaci 15 lidí podezřelých z plánování násilného útoku na australském území. Teroristé chtěli zřejmě v Sydney unést náhodného občana a setnout mu hlavu. Akce proběhla jen několik dnů poté, co bylo v Austrálii vydáno varování před teroristickým útokem, kterého se měli dopustit místní stoupenci radikální extremistické skupiny Islámský stát.

Austrálie odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikály podporuje formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje financování.