"Já jsem dneska ráno panu premiérovi na základě konzultací s předsednictvem hnutí ANO předložil návrh na jmenování nového ministra pro místní rozvoj," uvedl Babiš. "Paní Šlechotvá je stávající zaměstnankyně Úřadu vlády, je ředitelka odboru evropských fondů, sekce pro evropské záležitosti," dodal

Podle Babiše Šlechtová od února 2011 do letošního května již na MMR pracovala, mimo jiné coby ředitelka odboru, který měl na starosti přípravu programového období 2014 až 2020. "Naše hnutí nenominovalo politického kandidáta, ale odborníka," poznamenal Babiš.

Sobotka ocenil, že ANO navrhlo někoho, kdo má s fondy EU zkušenost, a také to, že by Jourovou měla ve vládě nahradit opět žena. "Já jsem velmi rád, že hnutí ANO nominovalo člověka, který je orientován v problematice evropské integrace, ale zejména je orientován v problematice čerpání prostředků z Evropské unie," řekl novinářům.

S kandidátkou se již dnes setkal a ocenil, že má jasnou představu o prioritách resortu. Ve čtvrtek v 17:00 hodin se pak Sobotka, který prý další změny v kabinetu letos nechystá, setká s prezidentem, aby mu ji oficiálně představil. "Vzhledem k tomu, že k 3. říjnu pan prezident odsouhlasil demisi paní ministryně Jourové, tak už nic podle mého názoru nebrání tomu, aby pan prezident jmenoval vzápětí novou ministryni pro místní rozvoj," podotkl s tím, že se asi Zeman bude chtít s kandidátkou nejprve sejít.

Zeman Šlechtovou přijme v co nejbližším termínu, pravděpodobně ji pak jmenuje ministryní. "Zachová tak postup, kdy nejprve s kandidáty hovoří," uvedl dnes Ovčáček.

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta má Šlechtová za sebou úřednickou kariéru, takže by měla by znát systémy fungování státní správy. Nemá však moc známou minulost. "Co se týká typového pohledu, já bych volil přesně opačnou osobnost, to znamená někoho z praxe, nejlépe někoho se vzdělaností v právu a nebo s věcnou znalostí prostředí zadávání veřejných zakázek, procesu projednávání umístění staveb, to znamená stavební právo," uvedl Laudát.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura také prohlásil, že prioritami ministerstva jsou stavební zákon a zákon o veřejných zakázkách, potom teprve evropské fondy. Šlechtovou ale bude podle něj možné hodnotit až po nějaké době. "Nemám o ní žádné informace, uvidíme, jak se ve funkci osvědčí," řekl novinářům. Podobně se vyjádřil i Radim Fiala z hnutí Úsvit, chce dát Šlechtové 100 dnů hájení.

Jourová skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj v pátek 3. října. Prezident Miloš Zeman přijal v úterý její demisi. Sama Jourová doporučila svoji náměstkyni Kláru Dostálovou. Ve Sněmovně má Jourovou nahradit pětapadesátiletá podnikatelka Zuzana Šánová z Mělkovic na Žďársku.

Padesátiletá Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj byla od letošního ledna.

Šlechtové je sedmatřicet let, vysokoškolské vzdělání získala na ekonomické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Pracovala mimo jiné jako projektová manažerka České správy sociálního zabezpečení či jako ředitelka Odboru EU fondů Úřadu vlády.