Atentáty se odehrály 48 hodin po inaugurací nově zvoleného prezidenta Ašrafa Ghaního. Přihlásilo k nim islámské radikální hnutí Taliban, podle kterého při útoku zahynulo 20 lidí. "Je to jasný vzkaz lokajské vládě, která podepsala otrocký pakt (s USA). A my nyní proto budeme více útočit," řekl AFP mluvčí Talibanu.

Afghánistán dnes podepsal se Spojenými státy a NATO dlouho odkládané dohody, které umožní menšímu počtu zahraničních vojáků zůstat v Afghánistánu i po konci letošního roku, kdy odejdou ze země bojové jednotky mezinárodní koalice v čele s USA.

Na jejich základě zůstane v zemi kontingent o asi 12.000 vojácích, z toho zhruba 9800 Američanů, jejichž úkolem bude zejména výcvik afghánských bezpečnostních sil. Bilaterální dohoda povoluje Američanům vést i protiteroristické operace, konkrétní akce ale bude muset vždy odsouhlasit afghánská strana.

Na přelomu roku po více než desetiletí skončí mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Taliban, jehož vládu USA s pomocí spojenců svrhly, stále vede ozbrojený boj a doufá, že po odchodu naprosté většiny zahraničních vojáků získá moc v zemi zpět.