V Libereckém kraji bylo na konci loňského roku 989 hromadných ubytovacích zařízení, což představuje desetinu těchto zařízení v České republice. Víc hotelů a penzionů mají jen Praha a Jihočeský kraj. "V přepočtu na 10.000 obyvatel je ale Liberecký kraj na prvním místě," upozornila ředitelka libereckého ČSÚ Stanislava Riegerová. Liberecký kraj je co do rozlohy po Praze nejmenším krajem v republice, přesto má pro turisty 15.056 pokojů se 45.863 lůžky.

V kraji je 158 hotelů, čtyřhvězdičkových je z toho sotva desetina. Vyšší kvalitu ubytování přitom vyžadují podle statistik hlavně cizinci, tuzemští hosté dávají přednost tříhvězdičkovým hotelům. I jejich nároky ale rostou. Třeba čtyřhvězdičkový hotel Sklář v krkonošském středisku Harrachov bývá v létě obsazen zhruba ze 60 až 70 procent. "Většinu letních hostů tvoří české rodiny s dětmi, pro něž hotel nabízí i animační programy," řekl již dříve ČTK ředitel Jaroslav Jedlička.

Rostoucí zájem o kvalitnější ubytování potvrdil ČTK i majitel hotelového řetězce Lukáš Pytloun, který v současné době provozuje čtyřhvězdičkový hotel v Harrachově a dva Liberci, kde buduje další. Rekonstruovaný hotel Imperial chce v Liberci pro hosty otevřít na konci letošního roku. Hotel staví jako pětihvězdičkový, cenově ale bude nabízet služby hotelu čtyřhvězdičkového. "Jinak bychom potřebovali dvakrát víc personálu a ubytování by bylo podstatně dražší," vysvětlil ČTK Pytloun.

Právě město Liberec má podle studie cestovního ruchu ČSÚ v rámci kraje největší potenciál. Větší má v Česku jen Praha a Český Krumlov. Do první desítky se z kraje dostala ještě Česká Lípa. Studie hodnotila nejen ubytovací kapacity, ale i zajímavé turistické cíle, možnost sportovního a kulturního vyžití, přírodu a také třeba negativní vlivy, které by mohly turisty naopak odradit, jako jsou třeba průmyslové zóny. "Nejlépe byly hodnoceny jižní a severovýchodní Čechy, naopak nejhůř severní Morava," dodala Dvořáková.