"Jsme připravení na ten nejhorší scénář, což je příliv stovek tisíc uprchlíků," řekl dnes Kurtulmuş novinářům.

Většina uprchlíků pochází z okolí příhraničního města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) a v Turecku hledá bezpečné útočiště. Ajn al-Arab přitom platil za klidné místo, kterému se boje vyhýbají: kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200.000 lidí z jiných regionů Sýrie. Podle svědků, kteří z města uprchli, bojovníci z IS postupují velmi nekompromisně; vypalují domy a vraždí civilisty, uvedla agentura AP.

Ankara v pátek nechala otevřít asi třicetikilometrový úsek hranice, kudy syrští Kurdové prchají. Dnes jsou otevřené jen dva z devíti přechodů, informoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Agentura AFP s odvoláním na turecký úřad pro mimořádné situace (AFAD) dokonce uvedla, že utečenci nyní mají šanci dostat se do Turecka jen skrze jediný přechod v Mürşitpinaru. "Abychom mohli kontrolovat doklady příchozích, poskytnout nezbytnou první pomoc a případne i očkování, je pro syrské uprchlíky otevřen jen jeden hraniční přechod," sdělil úřad.

Podle nejnovější turecké bilance dorazilo od čtvrtka ze Sýrie 130.000 uprchlíků, UNHCR zatím stále uvádí 100.000 běženců. Podle Kurtulmuşe se Turecko o takový počet utečenců zvládne postarat, i když kvůli konfliktu v Sýrii za poslední tři a půl roku do Turecka přišel více než milion Syřanů.

Mluvčí kurdských bojovníků v Sýrii dnes oznámil, že se jim podařilo postup radikálů z Islámského státu zastavit. "Stále probíhají tvrdé boje, ale postup ISIS (Islámský stát) na východ od Kobani byl o uplynulé noci zastaven," řekl mluvčí Redur Xelil agentuře Reuters. Na východní frontě se prý od začátku ofenzivy islamistů odehrávaly ty nejzuřivější boje. I podle exilové Syrské organizace pro lidská práva, která konflikt dlouhodobě monitoruje, radikálové za posledních 24 hodin neučinili významný posun.

Kvůli postupu bojovníků IS, kteří bezprostředně ohrožují padesátitisícový Ajn al-Arab, třetí největší kurdské město v Sýrii, jsou v pohotovosti bojovníci turecké Strany kurdských pracujících (PKK), jejíž členové usilují o samostatný kurdský stát. Zakázaná organizace, kterou Ankara považuje za teroristickou, vyzývá své členy, aby se zapojili do boje proti IS v Sýrii.

Koncentrace uprchlíků vyvolala na hranicích napětí s tureckými úřady, které brání zájemcům vrátit se do Sýrie, kde chtějí bojovat proti IS. Turecká policie použila dokonce slzný plyn a vodní děla u hraničního přechodu města Suruç proti Kurdům demonstrujícím proti těmto opatřením.

Podle agentury AFP kurdští představitelé podezírají Turecko, že v syrském konfliktu straní hnutí IS, které Ankara považuje za šanci jak svrhnout režim Bašára Asada. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes podotkl, že USA neočekávají, že by se po boku aliance budované Američany Turecko zapojilo do boje proti IS. V sobotu se Ankaře podařilo dosáhnout propuštění pěti desítek tureckých rukojmí z rukou IS. Podmínky dohody nejsou známy.