"Lid Spojených států stojí po boku Ukrajinců," řekl americký prezident svému ukrajinskému protějšku v Oválné pracovně, kde se schůzka odehrála. Porošenka označil za "správného člověka", který svou zemi přes těžké období provede.

Také Porošenka ocenil za to, že ukrajinský parlament schválil pro východ země, který ovládají separatisté, širokou autonomii. Ta mimo jiné poskytuje Donbasu rozsáhlou samosprávu, povoluje užívání ruštiny a vytváření milicí, rovněž amnestuje rebely, pokud se nedopustili těžkých zločinů či teroristických činů.

Porošenko novinářům řekl, že požádal Obamu o zvýšení americké pomoci v oblasti bezpečnosti a obrany, což mu prý šéf Bílého domu přislíbil. Podle agentury AP ale odmítl poskytnout zbraně. O ně Porošenko žádal i v Kongresu, když prohlásil, že deky a brýle pro noční vidění jsou důležité, ale nejde s nimi vyhrát válku. Obama ale vyzbrojování ukrajinských vládních jednotek v minulosti opakovaně odmítal, neboť by to podle něj jen vedlo k dalšímu vyhrocení situace.

Bílý dům dnes ohlásil novou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 53 milionů dolarů (přes 1,1 miliardy korun). Pomoc má být určena právě pro zajištění bezpečnosti státu a na humanitární potřeby.