Šíitští povstalci požadují vznik nové vlády namísto té současné, která je většinově sunnitská, a také obnovení subvencí na pohonné hmoty. Za své požadavky demonstrovali s podporou několika desítek tisíc lidí téměř dva měsíce, částečně ochromili metropoli a zablokovali tamní ministerstva a úřady. Jejich protesty byly dlouho nenásilné, ale od začátku září docházelo ke krvavým střetům povstalců s vládními jednotkami a spřízněnými milicemi, při nichž zemřelo několik lidí.

Konflikt se v posledních dnech výrazně vyostřil: podle agentury Reuters zahynuly během pondělí a úterý zhruba dvě desítky lidí, nejméně 20 lidí přišlo o život na severním předměstí Saná i dnes. Boje mají na svědomí rovněž desítky zraněných.

Sunnitský islám vyznává 53 procent Jemenců, šíitský 47 procent. Šíité žijí hlavně na severu země a armáda tam musí proti jejich akcím vedeným extremisty pravidelně zasahovat. Některé kmeny usilují o autonomii a viní vládu z tvrdého postupu vůči šíitům.

Ústřední moc v zemi je oslabená po lidovém povstání proti bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi z roku 2011. Tohoto stavu využila k posílení svých pozic a územních zisků zejména na jihu Jemenu také jemenská Al-Káida, kterou Spojené státy považují za nejnebezpečnější odnož této teroristické sítě. Problémem pro centrální jemenskou vládu jsou i separatisté na jihu země.