Protivládní demonstrace se měla konat dnes v hlavním městě Maseru. Mluvčí armády k poslednímu vývoji v zemi uvedl, že policie se údajně chystala protestující "fanatiky" vyzbrojit, armáda prý proto zasáhla a policisty odzbrojila. Mluvčí také znovu řekl, že v žádném případě nešlo o puč a vojáci se údajně již vrátili do kasáren. Střety armády a policie si o víkendu vyžádaly jednoho mrtvého a přinejmenším čtyři zraněné.

Premiér Thabane uprchl do Jihoafrické republiky, která Lesotho obklopuje a zároveň funguje jako regionální mocnost. Už v neděli se setkal s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou a zástupci Namibie a Zimbabwe. Rozhovory pokračovaly i dnes a Thabane na nich požádal SADC, které sdružuje patnáct jihoafrických států, o vyslání mírových sil do země. "Situace se již vymkla kontrole. Už nestačí jen vyslat diplomatickou misi. Musí to být intervence vojenská," uvedl Thabaneho mluvčí. Na místo jednání v JAR už údajně dorazil i vicepremiér Mothetjoa Metsing, kterého někteří Thabaneho příznivci označují za hlavního strůjce převratu.

Před svým útěkem jmenoval Thabane šéfem armády generála Maaparankoea Mahaa, na kterého byl záhy spáchán pokus o atentát. Podle agentury AFP stojí za vyhrocením situace v Lesothu právě boj o moc v armádě a neochota jejího předchozího šéfa generála Kennedyho Tlaliho Kamoliho opustit svou funkci. Kamoli prý usiloval o svržení premiéra, a ten se ho tak chtěl zbavit.

Napětí v Lesothu panuje od června, kdy byl rozpuštěn parlament, aby se Thabane vyhnul hlasování o nedůvěře. Vládní koalice byla sestavena v roce 2012 po volbách, které znamenaly konec čtrnáctileté vlády premiéra Pakalithy Mosisiliho. Nebyla ale příliš stabilní.

Lesotho je malé, převážně hornaté království obklopené územím JAR. Nezávislost na Británii získalo v roce 1966, ale od té doby prošlo několika vojenskými převraty. V roce 1998 při jednom z nich zahynulo v Maseru nejméně 58 místních obyvatel a osm Jihoafričanů. JAR i regionální organizace, jichž je Lesotho členem, varovaly, že nebudou tolerovat žádné neústavní změny.