"Letos je na protipovodňová opatření připraveno 650 milionů korun pro republiku, na další léta zatím plánujeme obdobnou částku. Jestli přesáhne racionální požadavek tuto částku, budeme jednat o navýšení," řekl ČTK Punčochář, podle kterého by však příprava projektů měla být rychlejší, aby se peníze čerpaly průběžně. Většina projektů ve Zlínském kraji počítá s realizacemi v letech 2016 či 2017. "Mrzí mě, že s výjimkou jediné stavby je to jen ohrázování, nepovažuji to za úplně šťastné. Měli bychom hledat cestu tam, kde se ohrázuje, najít nějaký prostor k rozlivu, abychom nezrychlovali povodeň podél toku," poznamenal Punčochář.

Největší chystanou investicí v kraji je stavba hráze a úpravy koryta řeky Olšavy v Kunovicích na Uherskohradišťsku za 145 milionů korun. Mělo by tam přibýt 720 metrů hráze, podle odhadů by se mělo stavět v roce 2017.

"Chtěli bychom, aby se vytvořily protipovodňové hráze, které by zabránily tomu, aby se voda nedostala k obytné zóně. Za Kunovicemi by měla být ještě další hráz, která by měla zabránit tomu, aby se nestřetla voda z Moravy a Olšavy, kdy pak hrozí zpětné vzdutí. Povodně v roce 2010 ukázaly, jak je voda nebezpečná, byla bych ráda, aby se to už neopakovalo. Doufám, že se podaří uspíšit realizaci projektu," řekla ČTK starostka Kunovic Ivana Majíčková.

Obce by se podle ní měly na investici podílet 15 procenty. "Máme nějakou rezervu, ale určitě bychom si museli vzít i úvěr," podotkla starostka.

Další investice za asi 115 milionů korun se chystá ve Starém Městě a Uherském Hradišti, připraveno je další zvýšení kapacity koryta Moravy a stavba hrází. Loni se dokončila stavba zemních valů, zídek a obtoků, které ochrání obyvatele obou měst před velkou vodou. Povodí zde investovalo 222 milionů korun bez DPH, 167 milionů korun dalo ministerstvo zemědělství. Staré Město i Uherské Hradiště postihla v roce 1997 ničivá povodeň.

Důležitým projektem je podle Hodovského stavba ochranné hráze u Tlumačova na Zlínsku v celkové délce 3115 metrů. Stavba by měla stát asi 120 milionů korun, naplánována je na rok 2016.

Za asi 144 milionů korun se chystá rekonstrukce vodního díla Koryčany na Kroměřížsku, v Uherském Brodě by se měly stavět hráze a zdi a čerpací stanice za asi 66 milionů korun u řeky Olšavy. Hráze vzniknou také ve Zdounkách a Brumově-Bylnici, poldr v Mysločovicích na Zlínsku.

Žádný z projektů nebude podle Hodovského upřednostněn. Čím dříve bude připraven, tím dříve se bude realizovat, investice však často brzdí zejména výkupy pozemků. Na střední Moravě však není podle něj podobný problém jako u chystaného poldru v Teplicích nad Bečvou, kde jsou stovky vlastníků s nedořešenými dědickými řízeními, což přípravu prodlužuje o roky.

Povodí Moravy doposud na střední Moravě investovalo do protipovodňových opatření asi 780 milionů korun.