Příměří podle prohlášení začne v pátek 1. srpna v 8:00 místního času (7:00 SELČ). Ozbrojené síly mají během příměří zůstat na místě, což podle agentury Reuters naznačují, že izraelská armáda se nestáhne z dobytých pozic. Z Kerryho vyjádření podle agentury AFP vyplývá, že by Izraelci a Palestinci měli začít spolu jednat v Káhiře.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dříve uvedl, že země nepřijme žádný návrh příměří, který by armádě zabránil v dokončení jejího úkolu, tedy zničit tunely vedoucí z Pásma Gazy. "Jsme připraveni dokončit tuto misi s příměřím, nebo bez něj," řekl premiér.

Izraelská armáda také povolala dalších 16.000 záložníků a zvýšila počet vojáků zapojených do bojových operací v Gaze na 86.000. Oznámil to armádní mluvčí.

Na Izrael dnes dopadla dvacítka palestinských raket a Izraelci útočili na zhruba stejný počet cílů v Pásmu Gazy.

Celková bilance obětí konfliktu podle palestinského ministerstva zdravotnictví už přesáhla 1422 mrtvých a zhruba 8000 zraněných. Téměř 500 z obětí jsou ženy a děti. Izrael přišel o 56 vojáků a tři civilisty, z nichž jedním byl thajský dělník. USA vysoký počet obětí mezi palestinskými civilisty odsoudily.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová v Ženevě Izrael kritizovala za útoky na civilisty. Izrael podle ní nedodržuje povinnosti kladené mezinárodním právem a svět by měl začít vyšetřovat možné válečné zločiny. "Znovu opakuji, že nemůžeme dovolit beztrestnost a pokračování situace, v níž nikdo nenese odpovědnost," řekla Pillayová.

Mezinárodní právo podle ní porušuje také palestinské hnutí Hamas, protože útočí z hustě obydlených míst na náhodné cíle v Izraeli. Pillayová řekla jasně, že její slova jsou určena především Spojeným státům jako zemi, která má velký vliv na Izrael. "USA by měly učinit mnohem více, zastavit to zabíjení a přivést strany k jednání," řekla.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest počet obětí na palestinské straně označil za "příliš vysoký". Izrael by podle něj měl udělat více pro ochranu civilistů při bojích s Hamasem. Odsoudil také středeční útok na školu OSN v Pásmu Gazy. Byl prý "zcela nepřijatelný a zcela neobhajitelný". Podle Earnesta USA podporují důkladné vyšetření incidentu, i když prý není pochyb, kdo za bombardováním stojí. OSN z něj již dříve obvinila izraelskou armádu. Původní prohlášení Washingtonu útok odsoudilo, ale nehovořilo o zodpovědnosti za čin.

Šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Pierre Krähenbühl dnes na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že Palestinci z Gazy jsou "na pokraji propasti a že svět musí přijmout nezbytná opatření a tuto extrémní situaci řešit". Oznámil také, že se rychle zhoršují podmínky v útočištích OSN. "Tisíce žen, které jsou v našich školách, jsou těhotné," dodal.

Rada bezpečnosti na závěr čtyřhodinového zasedání vyzvala obě strany konfliktu, aby souhlasily s okamžitým a bezpodmínečným humanitárním příměřím.

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová upozornila, že 80 procent palestinských obětí jsou civilisté a že mezi nimi je 251 dětí.

Bombardování v Gaze v prohlášení odsoudila i šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. Chce, aby se začaly vyšetřovat případy úmrtí Palestinců, kteří se na výzvu Izraele evakuovali z domovů a uchýlili se pod ochranu OSN, avšak zemřeli při útocích na tyto objekty.

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás chce Izrael obvinit před Mezinárodním trestním soudem (ICC) z válečných zločinů. Chce k tomu ale písemný souhlas všech palestinských frakcí včetně Hamasu a Islámského džihádu, které proti Izraeli bojují a jež OSN obviňuje stejně jako Izrael z válečných zločinů.

UNRWA požádala dárce o 187 milionů dolarů (asi 3,9 miliardy Kč) na nákup lůžek a základních potřeb pro běžence. V útulcích na jihu Pásma se prý začaly šířit vši a svrab a je zapotřebí dodat tam insekticidy a léky. Rodinám dochází voda a potraviny a mnoha otřeseným dětem je nutné zajistit psychiatrickou pomoc.