Průměrný plat nepedagogických pracovníků, tedy školníků, kuchařů nebo lidí vykonávajících administrativní činnost, je 14.500 korun. Po očištění statistik od vedoucích pracovníků se přitom propadne na 13.471 korun. O tom, jakou formou se jejich platy zvýší, se bude ještě jednat v rámci celé rozpočtové sféry. "Uvidíme, jestli se budou upravovat tabulky, ten příslib tady je. V tom případě by se těch 500 korun promítlo také do tarifní tabulky, což podle mě pracovníci uvítají," uvedl Dobšík.

Drtivá většina kvalifikovaných učitelů na základních a středních školách je zařazena do dvanácté platové třídy. Jak již před týdnem informovala ČTK, začínající kantoři by si měli polepšit o 400 korun na 21.000 korun a ti nejzkušenější o 1100 korun na 26.250 korun. Šéf odborů Dobšík zopakoval, že to vítá. Podle něj to napravuje nerovnovážný stav trvající od roku 2011, kdy dostali výrazně přidáno nastupující učitelé a platy jejich zkušených kolegů se změnily jen minimálně.

Ministerstvo počítá s tím, že na zvýšení tarifních platů budou stačit dvě miliardy korun, které resort příští rok dostane pro tento účel navíc ze státního rozpočtu.

Chládek s Dobšíkem jednal rovněž o plánovaném kariérním řádu učitelů. "Probíhají finální debaty o jeho konkrétní podobě. Předpokládám, že od roku 2105 již může být spuštěno i pilotní prověřování v praxi," řekl ministr. Až bude kariérní řád spuštěn naostro, bude s tím spojené další zvýšení učitelských platů, doplnil ministr.