Podpisy vlastenců, kteří se ze solidarity s ruskými hodnostáři potrestanými za březnovou anexi Krymu také chtějí stát personami non grata v USA, míní organizátoři předat velvyslanectví USA v Moskvě ve čtvrtek.

"Projekt nejenže předvedl vysokou připravenost společnosti ke sjednocení, ale ukázal i změny ve vědomí lidí a probuzenou hrdost na vlast. Nejsme země třetího světa," řekl agentuře ITAR-TASS autor celého "trucpodniku" Arťom Kirjanov.

Nápad se na ruském internetu podle serveru newsru.com nesetkal jen s nadšením. Našli se i skeptici hádající se, kolik je asi mezi signatáři "mrtvých duší" a zda není hloupé nasazovat vlastní kůži za "zlodějské papaláše". Prý by bylo dobré si nejprve přečíst, koho vlastně USA potrestaly.

Washington zpočátku zavedl sankce proti sedmi Rusům a čtyřem Ukrajincům, které USA shledaly spoluviníky anexe Krymu, postupně je však rozšířil i na bohaté podnikatele spřízněné s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Kvůli vření na východě Ukrajiny se už předvídá další rozšíření sankcí, patrně však nikoliv v rozsahu požadovaném signatáři ruské petice.