Z nedávného průzkumu agentury MVK vyplývá, že nejvíce hlasů by stejně jako před pěti lety měli získat sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Strana, která do čela kandidátky postavila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, by podle sondáže dostala 38,8 procenta hlasů. To by ji vyneslo šest křesel v EP, tedy o jeden mandát více než v předchozích volbách. Zbylých sedm míst by si rozdělilo šest opozičních nebo neparlamentních stran.

Kandidátku do voleb do EP podalo všech šest politických subjektů, které v parlamentních volbách v roce 2012 na Slovensku získaly více než pět procent hlasů, což jim zaručilo vstup do slovenské sněmovny. Mezi nimi je také opoziční strana Svoboda a solidarita, jejíž nesouhlas s pomocí zadluženým zemím eurozóny vedl v roce 2011 k pádu vlády premiérky Ivety Radičové a k vypsání předčasných voleb.

Většina kandidátů se o hlasy voličů uchází prostřednictvím neparlamentních stran, jejichž šance na úspěch jsou většinou malé. Například kandidátku málo známé Strany moderního Slovenska vede hokejová legenda Jozef Golonka. Za koalici stran Přímá demokracie a Křesťanská lidová strana zase kandiduje Pavol Dubček, syn Alexandra Dubčeka, jenž byl v 70. letech jedním z hlavních představitelů reformního proudu v komunistickém Československu.

Někdejší šéf nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota, který se v minulosti netajil slovními výpady vůči Romům, homosexuálům nebo představitelům maďarské menšiny na Slovensku, po vyloučení z SNS kandiduje za Křesťanskou Slovenskou národní stranu. SNS zase nominovala na europoslance také bývalého fotbalového reprezentanta Dušana Tittela. Poslancem EP se chce stát i Jozef Behýl, jenž v nedávných prezidentských volbách získal necelé půl procento hlasů. O přízeň voličů se uchází rovněž aktivista Martin Daňo, který čelí obvinění, že ve volbách hlavy státu hlasoval dvakrát. Daňo na tuto mezeru v zákoně upozornil na internetu.

Volby do EP na Slovensku tradičně provází malý zájem voličů. Jak v roce 2004, tak o pět let později byla ze všech členských zemí EU nejnižší účast právě na Slovensku. V posledních volbách europoslanců zavítal do volebních místností v zemi pod Tatrami jen každý pátý oprávněný volič.