Předsedové komor s hlavou státu debatovali i o možných kandidátech, jejich jména neprozradili. "Samozřejmě, že padala konkrétní jména, ale já za Senát je zatím nemohu říkat, protože nominace bude senátní. Jména padala, padala jména mužů i žen," uvedl Štěch.

Senátoři a jejich kluby by podle Štěcha měli své návrhy předložit do 17. ledna. "Předpokládám, že někdy v první dekádě února by Senát mohl jednat o tom, aby zvolil dva kandidáty, které předáme Poslanecké sněmovně," uvedl předseda Senátu.

Hamáček k tomu dodal, že Sněmovna musí nového ombudsmana vybrat do 60 dnů od rezignace bývalého veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského, tedy do 20. února. "Deset dní předtím je třeba podat v Poslanecké sněmovně nominace," podotkl.

Horní komora v minulosti na ombudsmana či jeho zástupce nominovala kromě Varvařovského a exposlance Stanislava Křečka také odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera nebo předsedu židovské obce Františka Bányaie. O místo se ucházela také bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

Štěch při obědě s prezidentem probírali také vládní návrh, podle něhož by jmenování profesorů měl převzít od hlavy státu předseda Senátu. "Uvidíme, jaká k tomu bude odezva," uvedl Štěch s tím, že předseda horní komory je schopen se tohoto úkolu zhostit. Zeman se této své pravomoci vzdal poté, co odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu, což vzbudilo nevoli v akademické sféře.

Zeman podle Štěcha opětovně vybídl k tomu, aby mu senátoři doporučili osobnosti z "praktického soudnictví" k nominaci na ústavní soudce. Kandidáti by měli vzejít z okresních a krajských soudů, aby ústavní soudci nepocházeli jen z Brna či z Prahy. Návrhy by chtěl Štěch mít během několika týdnů.

Novoročním obědem s předsedy komor Zeman navázal na tradici svého předchůdce Václava Klause. "Jídelníček po náročných vánočních svátcích byl velmi lehký, hlavním chodem byla ryba - candát na kmíně," prozradil Hamáček.