"Veřejnost chceme seznámit s umělci, kteří mají blízký vztah k Olomouckému kraji. Představíme místní tvůrce nebo slavné rodáky, kteří se prosadili na republikové úrovni. Prostor samozřejmě dostanou také ti, kteří odsud nepocházejí, ale v našem kraji odvedli kus poctivé umělecké práce," uvedla produkční Domu kultury Šumperk Michaela Horáková.

Festival startuje v pátek 3. dubna přehlídkou folkové, bluegrassové a country muziky s názvem Šumperské pomněnky se vzpomínkou na hudebníka a skladatele Milana Žourka, kde vystoupí například Wabi Daněk. Kapela O5 a Radeček si v Šumperku udělá 10. dubna zastávku na svém koncertním turné se zpěvákem Voxelem. "Oba interprety pojí pohodová melodická hudba a v poslední době také úspěch jejich nových singlů v rádiích a televizi," podotkl Ondřej Polák. V hudební části festivalu nebude chybět ani koncert ikony českého punku, skupiny Visací zámek, která letos slaví 35. výročí. Společně s legendární kapelou vystoupí šumperská punková formace Svatý Jidáš.

V divadelní části festivalu připravili pořadatelé celodenní přehlídku ochotnických souborů z Olomouckého kraje. Během akce s názvem Špek na prknech se návštěvníkům představí šest divadelních souborů z celého regionu. V polovině dubna vystoupí také prostějovský soubor s představením Bobři od Bobří řeky. Přehlídku završí takzvaný Týden regionálních specialit. V šumperské kavárně PředMěstí se bude konat od 13. do 17. dubna a lidé zde budou moci vybírat z nabídky připravené podle regionální kuchařky Chuť Jeseníků.

Festival Špek se dříve odehrával v červnu pod širým nebem. Po přesunutí přehlídky na duben se jeho domovskou scénou stal Dům kultury. Zájemci mohou více informací o festivalu získat na adrese www.dksumperk.cz.