Rodinné představení Aladin zve diváky do světa příběhů Tisíce a jedné noci, v němž se mísí vyprávění o statečné Šeherezádě a nelítostném králi Šahriarovi s vyprávěním o Aladinovi a kouzelné lampě. Matěj Forman, tým loutkoherců a vypravěčka příběhu vytvářejí představení, ve kterém před očima diváků za pomoci stínoher, loutek, výtvarné dekorace, hlasu a hudby ožívají karavany velbloudů, brány starobylého města, velkolepé paláce Orientu i samota pouště.

Inscenace vznikla v rámci projektů Marseille - Evropské hlavní město kultury 2013 a Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Je výsledkem spolupráce francouzského divadla Theatre du Jeu de Paume v Aix-en-Provence a autorského týmu českých tvůrců, výtvarníků, loutkoherců a tanečníků soustředěných kolem režiséra a spolutvůrce scény Matěje Formana a Divadla bratří Formanů.

Francouzská premiéra představení, které trvá hodinu a je určené pro děti od sedmi let, byla v říjnu 2013 v Theatre du Jeu de Paume. Pak se Aladin vydal na turné po Francii, které trvalo do prosince 2014.