"Těhotné ženy fotím už dlouhá léta, takže jsem se teď rozhodl, že jejich fotografie dám na jednu výstavu," řekl ČTK Novák. Fotografie zachycují ženy v různých stadiích těhotenství. Zatímco některé jsou nahé, jiné mají tělo decentně zahaleno například do županu. Některé snímky zachycují i jejich děti či partnery.

Černobílé fotografie pořídil Novák na objednávku těhotných žen z Prostějova a okolí, které chtěly mít památku na nejkrásnější období svého života. "Od všech mám samozřejmě souhlas se zveřejněním jejich fotografií," podotkl Novák, který při své práci stále používá klasický analogový fotoaparát a snímky vznikly bez použití umělého světla.

Novák je vášnivým naturistou a obdivovatelem krásy ženského těla. S naturismem se poprvé seznámil v 60. letech, když trávil dovolenou u moře v tehdejší NDR. Na pláži narazil na skupinku německých naturistů, kteří se opalovali, koupali a sportovali nazí. Novák u sebe zrovna neměl plavky, takže se svlékl a nahý se vydal vstříc mořským vlnám. Od té doby propadl naturismu, na kterém si cení svobody a blízkého kontaktu s přírodou.

Fotograf Novák, který se v Prostějově narodil, letos získal cenu Olomouckého kraje za přínos v kultuře. Výstava jeho fotografií těhotných žen v Galerii U Hanáka potrvá do poloviny prosince.