Jedna z nejvýraznějších záporných postav v Harrym Potterovi se poprvé objevila v pátém dílu Harryho Pottera, nazvaném Harry Potter a Fénixův řád a ve filmových adaptacích ji ztvárnila herečka Imelda Stauntonová.

Malá, tlustá a šedovlasá žena v růžovém oblečku prošla různými funkcemi; byla mimo jiné první náměstkyní ministra kouzel, profesorkou obrany proti černé magii nebo bradavickou vrchní vyšetřovatelkou. Vyznačuje se nenávistí vůči dětem.

Umbridgeová je "jednou z postav, k níž cítím nejryzejší odpor", píše Rowlingová a dodává, že je tato žena stejně zavrženíhodná jako hlavní padouch čarodějnické ságy Lord Voldemort.

Spisovatelka prozradila, že při ztvárnění Umbridgeové se nechala inspirovat skutečnou osobou, "kterou jsem intenzivně nesnášela na pohled" a která měla "nápadnou zálibu ve vyumělkovaných doplňcích", včetně volánků, mašliček a příliš malých kabelek. Rowlingová poznamenala, že "záliba ve všem přeslazeném se zjevně často vyskytuje tam, kde chybí skutečná vroucnost dobročinnosti".

Autorka potvrdila, že se nechystá napsat další díl Harryho Pottera, ale zveřejnila na Pottermore několik nových příspěvků, včetně historie věznice Azkaban a podrobností o všech osobách, které zastávaly post ministra kouzel.