Tvůrci představení se několikrát sešli s dcerou Karla Zemana, Ludmilou Zemanovou. "Vyprávěli jsme jí o tom dopředu, musela nám dát povolení. Snažíme se to dělat jinak než ve filmu, ale když vezmu svého čtyřletého syna na Cestu do pravěku, musí tam být mamuti, pračlověci a dinosauři. A budou velcí," uvedl režisér.

Představení bude podle jeho dramaturga Vladimíra Fekara poctou Zemanovi, který tvořil ve zlínských filmových ateliérech. "Bude to pocta jeho imaginaci, jeho mamutům a létajícím archeopteryxům, a také dětskému dobrodružství a odvaze," řekl Fekar.

Dějová linka zůstane podle Jelínka jednoduchá jako ve filmu. "To je mi na Zemanových filmech sympatické, v tomto filmu je výzva: hrajte si, a to je báječné," podotkl Jelínek. Filmová předloha je podle jeho slov jedinečná také v tom, že lidé jsou stále znova nadšení. "Pouštěl jsem to svým dětem, které jsou zvyklé na rychlejší dobu. Když se objeví to monstrum, jsou zaražené a mají z toho respekt, který člověk zažívá, když si tyhle věci představuje," poznamenal Jelínek.

Zemanová, která se zúčastnila jedné zkoušky v divadle, vzpomněla, že v době natáčení filmu jí byly tři roky. "Pamatuji si, že se natáčelo na Slovensku. Sjížděli jsme Váh. Kluci byli velmi obětaví, nadšeně točili, přestože pálilo slunce a pak zase začalo pršet a kluci byli celí mokří," řekla.

Průběh natáčení je podle jejích slov zaznamenán. "Otec si zapisoval každou scénu, každý pohyb, měl to jako animovaný film. Když jsem se nořila do jeho materiálů a deníků, tak jsem si mohla připomenout i ty situace, co se točily na Váhu. I světelně to muselo být sladěné se scénami, které se pak točily v ateliérech s loutkami," uvedla Zemanová.

V inscenaci zlínského divadla se představí herci Pavel Vacek, Tomáš David, Vojtěch Johaník a Jana Drgová.