"Pokud budou nějaké nápady a čtenáři si to vyžádají, tak to není vyloučeno. Ale prvotním cílem bylo napsat jednu knížku na každé roční období, v tomto smyslu je série ukončena," řekl Theorin před dnešní autogramiádou v pražském Paláci knih Luxor, kde představil české vydání knihy Mlýny osudu.

"Cítím takovou prázdnotu, s postavami té tetralogie jsem se vlastně stýkal deset let a najednou zmizí. Zůstávají někde vzadu v hlavě, ale jsou pryč. Vlastně to byli i příbuzní, vždyť předobrazem postavy Jonase byl můj dědeček, kapitán na škuneru, který zemřel, když jsem byl ještě malý," popsal své pocity po dopsání ölandské série držitel mnoha prestižních ocenění.

Theorinova díla nejsou žánrově čisté detektivky, chybí v nich například typická postava sympatického policejního vyšetřovatele a nelibuje si v násilných scénách. Mísí skutečná fakta, tradované lidové pověsti a vlastní duchařské příběhy.

"Nemám s tím problém, když se moje knihy označují jako kriminálky, ale je v nich spousta dalších prvků, rodinná historie nebo strašidelné mýty. A zároveň je tam neustále cítit vliv ostrova Öland. Libí se mi spisovatelé, kteří nepíší krvavé knihy plné násilí, ale spíše se zaměřují na záplatku a charakter postav, jako to dělá například Hakan Nesser," podotkl Theorin, kterého podle jeho slov už ve škole zaujala Doyleova kniha Pes baskervillský svou směsí detektivky a mysticismu.

Jenom poslední knihy Mlýny osudu se v autorově rodném Švédsku prodalo téměř 100.000 výtisků a všech jeho knih přibližně 1,5 milionu výtisků. Ve světě se prodalo více než tři miliony jeho knih a jsou přeloženy do více než 20 jazyků. V Česku u Theorinova exkluzivního nakladatele MOBA vyšla vedle ölandské série ještě kniha Skrýš, která byla roku 2008 vyhlášena nejlepším švédským krimi románem. Autor uvažuje o jeho pokračování.

Theorin se narodil roku 1963 v Göteborgu, kde nadále žije a pracuje jako žurnalista. Od dětství trávil každé léto na ostrově Öland, což mělo osudový vliv na jeho pozdější literární tvorbu. Rodina jeho matky, kterou tvořili zejména námořníci, rybáři a zemědělci, tam žila po staletí a pečovala o dědictví ostrova. Svou literární dráhu Theorin zahájil psaním povídek pro různé časopisy a antologie. První román Skumtimmen (Mlhy Ölandu) mu vyšel roku 2007. Nyní pracuje na románu žánru fantasy pro děti,