V příběhu o plánované pomstě, který se natáčel během čtrnácti dnů ve varnsdorfských ulicích, se objeví Jiří Lábus, saxofonista skupiny The Plastic People of the Universe, básník a spisovatel Vratislav Brabenec, amatérští herci Jiří Vymětal a Jozef Polievka a absolventka brněnské JAMU a zpěvačka Nikol Fischerová.

Zápletka sedmdesátiminutového snímku, označovaného tvůrci za první český eastern, přivádí do zanedbané hospody maloměsta na severu Čech tři bývalé vězně, nyní dědky na penzi. Kdysi jim dal zabrat stejný estébák, který teď toto pohostinství provozuje. Muži se kvůli odplatě rozhodnou vzít zákon do svých rukou. Aby se mu dostali na kobylku, naoko se s ním skamarádí, ale záhy poznají, že pro pomstu nemají vlohy. Potkávají osudovou ženu, kterou je lehká slečna, pokuřující před zrušeným kinem. Poskytnou jí cit a střechu nad hlavou - a ona jim za to ukáže rozdíl mezi pomstou a trestem.

"Film je to jednoduchý jako chleba se sádlem posypaný cibulkou. Jednoduchý příběh nikam neodbíhá, nevymýšlí zápletky a podzápletky, nehraje s divákem žádné hry," charakterizoval výsledek jeden z prvních diváků a tamní starousedlík karikaturista Marek Douša. Podívá se prý na něj i dvakrát po sobě.

Snímek se už uváděl ve Varnsdorfu, následují Nový Bor, Žamberk, Rumburk, Most, Poděbrady, ale i pražská kina Ládví a Modřany. Za kamerou byl Jiří Zykmund, snímek sestříhali Tomáš Doruška a Ilona Malá a doprovází ho hudba kapely Tomáše Ziky, která se momentálně jmenuje Byl pes.

Pavel Göbl se narodil v roce 1967 v Uherském Hradišti, v 90. letech navštěvoval filmovou školu ve Zlíně a v roce 2002 absolvoval Katedru hrané režie na pražské FAMU. Za novelu Tichý společník získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Na kontě má například filmovou pohádku Kovář z Podlesí a snímek Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí.