V končícím období 2007 až 2014 je na celkem 20 projektů k dispozici 5,7 miliardy z evropských fondů, které státní rozpočet doplňuje další miliardou. Náš resort patří mezi ty resorty, které dokážou z evropských fondů čerpat, uvedl Herman.

Z původních 20 projektů dnes ale MK spravuje jen šest, z nichž dokončené je Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži (rozpočet 336 milionů korun). V příštím roce by měly být dokončeny projekty obnovy Kuksu (453 miliony), Schola naturalis ve Veltrusích (238 milionů), Národní centrum divadla a tance ve Valticích (134 milionů), Centrum obnovy památek architektury 20. století v Brně (191 milionů) a Centrum stavitelského dědictví v Plasích (393 milionů).

Do roku 2013 byly ještě za správy ministerstva kultury dokončeny ze zmíněné dvacítky projekty tři, vila Tugendhat, část areálu v dolních Vítkovicích a Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií v Jindřichově Hradci. Loni však vláda správu evropských dotací na kulturní projekty v tomto programu (Integrovaný operační program, IOP) převedla pod ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), neboť resort kultury to podle tehdejšího vyjádření vlády nezvládal. Vláda se obávala ztráty dotací, opírala se i o nálezy NKÚ, podle nichž byly některé peníze použity v rozporu s názory Evropské komise; úřad se ale bránil tím, že naopak měl kladné stanovisko EK.

Tehdejší Rusnokova vláda se také obávala skluzu v čerpání dotací, v roce 2012 údajně MK plnilo stanovený harmonogram čerpání jen na 46 procent a ve skluzu byl i loni.

Přestože zbylé přibližně dvě miliardy do celkových 6,7 miliardy již administruje MMR, ministerstvo kultury, respektive jeho příspěvkové organizace jsou do samotné realizace projektů zapojené. Z dnes šesti prezentovaných projektů je v pěti případech příjemcem dotace Národní památkový ústav (NPÚ) a v jednom Národní technické muzeum. NPÚ čerpá dotace také v rámci dalšího programu (Operační program životní prostředí), na více než 30 projektů především obnovy zámeckých zahrad jde téměř 200 milionů korun.

Zda by v budoucnu mohla přejít správa i zbylé desítky projektů IOP pod ministerstvo kultury, není zřejmé. Zcela jasná není ještě ani podoba čerpání dotací v oblasti kulturního dědictví v příštím programovacím období EU.