"Myšlenka uspořádat čtení pod otevřeným nebem mě hned nadchla, rádi jsme se přidali," uvedla Čuchalová, podle které to je výborný nápad, jak podpořit četbu u dětí i dospělých. Najít vhodné místo nebyl velký problém. "Park Václava Havla je pro takovou akci ideální. Je tam dostatek klidu, proto tam lidé rádi chodí odpočívat," uvedla.

Knihovna v parku zřídila stan, kde si lidé mohli vybrat knížku, časopis nebo denní tisk a v houpací síti, sedacím vaku nebo jen tak na trávníku si číst. "Denně chodilo přes sto lidí. Mnozí se už zajímali, zda se akce uskuteční i příští léto," řekla Čuchalová. Některé knihy si mohli návštěvníci za symbolickou cenu i zakoupit a odnést domů.

Pro návštěvníky byla připravena nejen četba, ale doprovodný program včetně autorského čtení. "Velký úspěch měl už zahajovací koncert Jana Kryla, bratra Karla Kryla," uvedla knihovnice. Velice oblíbené podle ní byly i tvořivé workshopy, třeba páteční zasvěcený Africe. Program uzavřelo dnešní autorské čtení Dana Černého Pověsti Českého středohoří.

Přestože akce oficiálně skončila dnes, organizátoři počítají s tím, že stan s knihami nechají v parku Václava Havla až do neděle. Už také chystají plány na příští rok. "Uvažujeme, že bychom příští ročník zasvětili vyloženě místním umělcům, nejen spisovatelům, ale i hudebníkům nebo výtvarníkům," dodala Čuchalová.

Nápad uspořádat seriál letního čtení v severočeských městech se zrodil v Jirkově. "Inspirovali jsme se v zahraničí, podobná akce putuje po Rakousku, Německu a severní Itálii," uvedla vedoucí jirkovské knihovny Marie Bečvářová. Projekt se podle ní mohl uskutečnit díky dotaci poskytnuté Ústeckým krajem a ministerstvem kultury v celkové výši 260.000 korun. Zbytek do zhruba třistatisícového rozpočtu doplnily zúčastněné knihovny.