Na Zlín coby zahajovací město akce padla podle pořadatelů volba kvůli jeho baťovské tradici výroby obuvi, funkcionalistické architektuře, filmovým ateliérům i umění a designu. Podtitul podniku zde bude Boty, které dobývají svět.

Jednou z hlavních akcí bude vyhlášení výsledků pátého ročníku mezinárodní soutěže Talent designu, které se uskuteční 2. května v Kongresovém centru. Jeho součástí bude také módní přehlídka prací studentů ateliéru oděvu zlínské univerzity a Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Na stejném místě se bude v sobotu konat Fashion night pro milovníky současné designové módy.

"Ve zlínském zámku bude zahájena výstava Víta Jakubíčka Zlín, kolébka designu a Zlínská designová líheň Martina Růžičky. V kulturním institutu Alternativa se odehrají výstavy Designem k prosperitě a Design pneumatiky jako umělecké dílo od Leoše Langa," uvedla Klofcová. Další výstavy se uskuteční v městských parcích, v Baťově institutu a krajské knihovně.

Pro zájemce bude otevřen jindy nepřístupný ateliér Karla Zemana ve zlínských filmových ateliérech, bude se tam konat performance Současné podoby multimediálního designu. Součástí designového festivalu bude také výstava Městské zásahy, která představí 350 návrhů obyvatel Zlína, jak vylepšit vzhled města.

Na festivalu se budou prezentovat firmy z regionu, které se designem zabývají, výrobce nábytku TON z Bystřice pod Hostýnem a výrobce mobiliáře mmcité.