Prověřování se podle Rittigovy právničky Kataríny Kožiak Oboňové týká trestního řízení vedeného Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci v kauze Nagyové. "Bylo to velice krátké, klient na všechny dotazy odpovídal záporně," popsala výslech ČTK advokátka.

Nečas byl vypovídat na policejním oddělení na pražské Letné ve středu. K důvodům předvolání se odmítl vyjádřit. Jeho advokát Josef Lžičař ČTK na místě řekl, že policisté prověřují únik informací ze spisů a klient o tom nemůže hovořit, protože je vázán povinností mlčenlivosti. Lžičař se domnívá, že policie si bude ve věci postupně předvolávat i další lidi.

Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy. Z rozsáhlejšího spisu zatím vyloučili k samostatnému vyřešení dvě kauzy. Je obžalovaná z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší manželky Radky. Expremiér je v této kauze v procesním postavení svědka, před soudem by měl vypovídat příští týden. K soudu zamířil tento týden také případ údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby. V této kauze je podle dřívějších zpráv obviněn i lobbista Ivo Rittig.

Nečasová je obviněná dále kvůli údajnému podplácení tří exposlanců ODS, kteří získali funkce v podnicích se státní účastí výměnou za domluvené hlasování ve Sněmovně. Nečas je v kauze rovněž obviněný.

Policie Nečasovou také prověřuje kvůli možnému krácení daně. Bývalá šéfka Nečasova kabinetu čelí podezření, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň. V případě obvinění jí může hrozit až osm let vězení.

Kauzy kolem Nečasové doprovázely úniky informací ze spisů do médií. Zveřejnění přepisů odposlechů mezi ní a Nečasem kritizovala nezisková organizace Iuridicum Remedium, podle níž i politik má právo na své soukromí, které by měla média respektovat.

Lobbista Rittig a advokát Michal byli loni s dalšími dvěma lidmi obviněni z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražskou městskou hromadnou dopravu. Oba figurují s dalšími osmi lidmi i v případu údajného vyvádění peněz ze společnosti Oleo Chemical.