Muži hrozilo 15 až 20 let případně výjimečný trest do 30 let nebo doživotí. Žalobkyně žádala 20 let. "Takto mírný trest nelze uložit z několika důvodů. Pan Ťuka se dopustil mimořádně nebezpečného skutku, jde o čin, nad kterým zůstává rozum stát. I když má zkušenosti s vyvražďováním svých nejbližších, takový atak vůči své matce nevěstí nic dobrého," uvedl soudce Vladimír Hendrych. Doplnil, že muž jednal nejen s rozmyslem, ale i v přímém úmyslu. "Velmi těsně unikl doživotnímu trestu. A to jen proto, že znalec absolutně nevyloučil možnost jeho resocializace," míní soudce. Ťuka se proti rozsudku odvolal, případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Tragédie se odehrála předloni v listopadu v rodinném domku ve Štarnově poté, co se Ťuka vrátil z hospody. Když mu matka vyčítala jeho nevhodný způsob života, vzal nelegálně drženou pistoli po otci, vrátil se do kuchyně, a když byla žena otočena bokem, střelil ji do hlavy. Seniorka na místě zemřela. Ťuka se policistům k vraždě nejprve přiznal, před soudem poté začal své výpovědi několikrát měnit. Uvedl, že si pistol vzal na domnělého zloděje, a nakonec přišel s tím, že mohl střílet někdo jiný nebo že šlo o náhodný výstřel. Rozdílné verze představil i dnes, kdy soudci předal své písemné vyjádření. V něm nejprve uvedl, že se vraždy nedopustil. "Potřeboval jsem ji nejvíc, kdo by mi pral a vařil," uvedl. Vzápětí potvrdil svou verzi, že zbraň vzal na údajného zloděje. Soud však jeho verzím neuvěřil.

U soudu vyplynulo, že žena musela násilí od svého syna snášet delší dobu a věděli o tom i sousedé. "Byl na ni sprostý, bil ji, urážel. Slyšela jsem, jak na ni křičí a nadává jí. Měla modřiny a plakala. Bil ji pěstmi a dával jí facky," uvedla jedna ze sousedek. Jednou prý přijela policie a Ťuku odvezla, odpoledne se ale už vrátil domů. Problémy potvrdil i starosta Štarnova Stanislav Nykl. Žena prý za ním přišla, když jí syn napadl. "Doporučil jsem jí, ať to nahlásí na policii," uvedl starosta. "Paní Ťuková byla oběť, pan Ťuka agresor. I podle znalců žena naplňovala v závěru života typické rysy oběti domácího násilí," dodal soudce.

Mrtvou ženu objevila její vnučka, která do domu vlezla oknem. Otce poté našla v hospodě. Podle vnučky babička své rodině sama říkala, že to nedopadne dobře. Odejít z domu ale nechtěla.