"Ty vize se týkají reformy justice v nejširším smyslu slova, čili není to jenom konstituování Nejvyšší rady soudnictví, jak se někdy mylně vykládá. Naším cílem je, abychom po dvou, třech, maximálně čtyřech letech měli soustavu a systém soudů, který je lepší, efektivnější a levnější než nyní," uvedla Válková.

Dlouhodobě se mluví o tom, zda současnou čtyřstupňovou soustavu soudů nezredukovat na třístupňovou, a to zrušením vrchních soudů v Praze a Olomouci. Podle Šámala to ale není hlavní otázkou.

"Nejzásadnější je, kolik budeme mít soudů prvního stupně. Některé z nich jsou velmi malé a z tohoto hlediska vytvářejí problémy ohledně zajištění personálního obsazení a výkonu spravedlnosti," prohlásil.

Připomněl také, že soustava by časem měla kopírovat současné rozdělení krajů. Krajských soudů je totiž zatím stále jen osm, zatímco regionů je 14. Válková uvedla, že ministerstvo už situaci analyzuje a plánuje návštěvy krajských a vybraných okresních soudů, aby získalo podklady pro rozhodnutí, jak by soudy prvního stupně měly vypadat a kolik by jich mělo být.

Ministryně se s Šámalem shodla, že bez souhlasu odborné veřejnosti reforma nebude možná. První fází uvažovaných změn tedy budou právě diskuse se zástupci justice. "Tyto otázky jsou opravdu zásadní podoby, nelze je uspěchat. Významný bude názor okresních, krajských i vrchních soudů. Musíme dosáhnout shody, reformu justice jim nejde vnucovat," podotkl předseda Nejvyššího soudu.

S reformou justice se pojí i zřízení samosprávného soudcovského orgánu, Nejvyšší rady soudnictví, o které soudci usilují již řadu let. Chtějí, aby soudnictví bylo nezávislé na prioritách jednotlivých ministrů spravedlnosti. Ministryně Válková vznik rady podporuje. Při ministerstvu funguje k přípravě Nejvyšší rady soudnictví komise, jejímž předsedou je šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Válková už dříve uvedla, že rada by jakožto zastřešující instituce mohla justici relevantně zastupovat při jednání s mocí zákonodárnou a výkonnou a do budoucna také převzít část kompetencí ministerstva spravedlnosti. Posílení prvků justiční samosprávy je i součástí programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).