Na Vavřičku, který se dlouhodobě z jednání omlouval, byl vydán zatykač, proto ho k soudu dopravili policisté. Soud zároveň rozhodoval, zda Vavřičku pošle do vazby. Nakonec to neudělal. "Bylo ověřeno, kde se v současné době zdržuje. Bylo konstatováno, že souhlasí s konáním hlavního líčení v případě, že se příště nedostaví. On se chce zúčastnit," řekl ČTK předseda senátu Vlastimil Nedvěd. Zároveň bude podle něj doplněn znalecký posudek týkající se Vavřičkova zdravotního stavu. Větrovec k soudu ráno dorazil, samotného hlavního líčení se ale nezúčastnil.

Soud dnes probral výpovědi obou obžalovaných. "V případě pana Větrovce byla čtena výpověď z přípravného řízení. Tam odmítl vypovídat. Pan Vavřička se k věci vyjádří písemně, v přípravném řízení také nevypovídal," doplnil Nedvěd. Hlavní líčení bylo odročeno na 12. březen, vypovídat by měli svědci.

Kauzou se litoměřický soud zabývá čtyři roky, ale zatím se podařilo před dvěma lety pouze přečíst obžalobu. Vavřičkovi se potom udělalo nevolno a líčení bylo přerušeno. Od té doby se z dalších jednání oba obžalovaní střídavě omlouvali.

Obžaloba Větrovce a Vavřičku viní z vyvedení 39 milionů korun ze dvou severočeských firem. Litoměřická potravinářská společnost Melbro spadla do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování následně vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Například šlo o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl údajně opět Větrovec.

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na skutek údajného zločinného spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause. Pokračuje ale u něj trestní řízení za uplácení. Vrchní soud v Olomouci na základě amnestie Větrovcovi také odblokoval nemovitosti za více než deset milionů korun.