Případ spadá do období ledna 1989, kdy se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB údajně chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Bývalý důstojník StB Beran podle obžaloby mladíka při výslechu slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a do hlavy. V kauze figuroval také jeho podřízený Kamil Líbal, který podle spisu výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného. Líbal u soudu dostal dvouletou podmínku. Proti rozsudku se na rozdíl od Berana neodvolal, a tak je jeho trest pravomocný.

Napadený mladík u výslechu na StB vypověděl, že se demonstrace neúčastnil. Nakonec ale po nátlaku podepsal protokol, který tvrdil něco jiného. Jeho svědectví nakonec bylo pro StB zbytečné, protože u soudu s Havlem uvedl, že byla jeho výpověď vynucena násilím, a nešla tak použít jako důkaz.

Beranův advokát Tomáš Dvořáček chce, aby soud podmínku zrušil a vrátil případ k novému projednání. Důvodem podle něj je to, že se soud nevypořádal s důkazy nebo výpověďmi svědků. Špatnou práci podle něj při vyšetřování odvedla i policie. Žalobkyně naopak požadovala zamítnutí odvolání.

Beran ve své emotivní závěrečné řeči uvedl, že je 25 let pronásledován a svoji kauzu přirovnal k politickým procesům. Podle něj je výsledkem msty ze strany odpůrců tehdejšího režimu. "To, co je mi kladeno za vinu, se nestalo. Poprvé jsem se to dozvěděl, když jsem se seznámil se spisem," řekl Beran. Kvůli stíhání prý několikrát přišel o práci, má také údajně osobní i zdravotní problémy.

V souvislosti s děním kolem Palachova týdne byl dříve na 2,5 roku vězení pravomocně odsouzen tehdejší tajemník pražských komunistů Miroslav Štěpán. Podle verdiktu zneužil pravomoc, když přikázal, aby byla proti demonstrantům použita vodní děla a granáty se slzotvorným plynem. V jiném podobném případu loni pravomocně rozhodl pražský městský soud, který potvrdil podmínky pro tři bývalé příslušníky StB, kteří podle obžaloby v červnu 1989 unesli a zbili tehdejšího disidenta Petra Placáka.