Breivik v létě 2011 zabil v metropoli Oslu a okolí 77 lidí a v současnosti si odpykává 21letý trest odnětí svobody, který může být prodlužován až na doživotí.

"Odmítli jsme odeslat Breivikovy dopisy z bezpečnostních důvodů. Jednalo se zhruba o 220 dopisů," uvedl mluvčí vězeňských úřadů Yling Faeste.

"Breivikovým záměrem je posílit svou pozici jako vůdčí postavy hnutí, které zahrnuje užívání extrémního násilí a terorismu," konstatovaly norské úřady. "Breivik nemá v úmyslu navazovat zdravé přátelské vztahy. Zdá se, že jeho strategií je hromadné rozesílání dopisů s cílem navázat co nejvíce kontaktů," dodaly úřady. Podle nich adresáti dopisů byli lidé, které vězeň před svými útoky neznal.

Breivik se podle svého obhájce Geira Lippestada proti rozhodnutí věznice zabavovat mu dopisy odvolal. Nyní 35letý ultrapravicový radikál tvrdí, že od útoků z 22. srpna 2011 změnil názory a v současnosti je zastáncem demokracie a nenásilného boje. Inspiroval ho k tomu prý volební úspěch řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Breivik by údajně rád založil politickou stranu na obranu své ideologie.

lcm sva