Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blažkovo ministerstvo chystá revoluci. Méně trestanců, více domácího vězení

27. března 2024
19:35

V českém soudnictví se chystá revoluce. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poslal na vládu do připomínkového řízení novelu trestního zákoníku. Změnit by se měly postihy za neplacení výživného či schvalování terorismu. Nově se půjde z některých činů „vyplatit“, u více deliktů pak nebude nutné jít do vězení. 

Reforma má za cíl rozšířit možnost ukládání alternativních trestů. Nově by veřejně prospěšné práce nebo domácí vězení mohly soudy dávat za přečiny, za které nyní rozdávají podmínky. Rozšířit se má také možnost ukládání peněžitých flastrů, které by mohly být ukládány jako součást trestů. Ale jen v případě, že bude záruka jeho vymahatelnosti. Změny nastanou též ve snížení dolní i horní hranice trestů u majetkových a hospodářských deliktů. Za ty by se nově mohly ukládat právě podmínky, obecně prospěšné práce nebo domácí vězení. Výjimku budou tvořit tresty za zločiny proti měně (spekulace, padělání). U domácího vězení rezort spoléhá na provoz nového systému elektronických náramků, který Probační a mediační služba testuje.

Peněžité tresty

V případě peněžitých trestů se vnucuje laikovi otázka, zda nemůže v takových případech pocházet k situacím, kdy se bohatý pachatel "vykoupí" penězi a smysl trestu to nenaplní (vznikne riziko recidivy). To ale ministerstvo spravedlnosti ústy svého mluvčího Vladimíra Řepky popírá.

"Stále platí, že jako samostatný trest může být peněžitý trest uložen jedině tehdy, jestliže vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu a osobě a poměrům pachatele uložení jiného trestu není třeba. Není možné to interpretovat tak, že budou peněžité tresty ukládány jako tresty samostatné za všechny trestné činy. Trestní sankce je nutno ukládat s přihlédnutím k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu a poměrům pachatele," vysvětlil Blesk Zprávám.  Znamená to, že nemají být ukládány sankce nepřiměřeně přísné, tak i to, že sankce nemají být nepřiměřeně mírné. "Naopak tím prohlubujeme další základní zásadu platnou pro ukládání trestu, a to, že 'při ukládání trestních sankcí se přihlédne i k právem chráněným zájmům osob poškozených trestným činem,'" doplnil Řepka. 

Domácí vězení

Kolem elektronických náramků a domácího vězení, se vedly po dlouhé roky debaty, zatím však tento typ trestu nefungoval. Pokud se konečně novelou zákona podaří uvést do praxe tento druh potrestání, bude to úspěch české justice. "V současné době je zahájen proces implementace a přípravy na pilotní provoz. V rámci smluveného harmonogramu očekáváme zahájení ostrého provozu EMS II v první polovině tohoto roku," sdělil na dotaz Blesku mluvčí spravedlnosti. Smlouva mezi Probační a mediační službou a dodavatelem firmou FORSOLUTION CZ s.r.o. je prý uzavřena na dobu 7 let od zahájení ostrého startu. "V rámci plnění bude možné využívat k elektronickému monitoringu 700 ks zařízení s příslušným vybavením," doplnil ještě Řepka.

Neplacení alimentů

Návrh ministerstva se zaměřuje i na neplacení výživného, což přivádělo do vězení značné procento rodičů. Trestný čin zanedbání povinné výživy získává novou definici, a tak by mělo být možné ukládat trest pouze v případě, že je soustavným neplněním této povinnosti vyživovaná osoba vystavena nebezpečí nouze. Zároveň se sníží trestní sazba, která by měla dosáhnout maximálně 1 roku.

Zkrácené procesy

Předložená novela dává znovu soudcům možnost ukládat krátké nepodmíněné tresty do jednoho roku formou trestního příkazu. Měl by to být příslib, že se tím sníží negativní trend, kdy se kumulují tresty některým recidivistům kvůli zdlouhavým justičním procesům. Změna pamatuje i na státní zástupce, kteří výslovně získají možnost, aby k soudům neposílali případy, u nichž nebudou mít dostatečnou důkazní jistotu.

Propagace terorismu

Zatímco teď hrozí pachatelům schvalujícím terorismus nebo oslavujícím pachatele na sociálních sítích vysoké tresty, novela postoj justice zmírňuje. „Dosavadní případy z praxe ukázaly, že se jednalo o nahodilé příspěvky osob, které nejsou aktivně zapojené do teroristických hnutí. Současná výše trestní sazby není adekvátní ke společenské škodlivosti,“ uvádí se v důvodové zprávě. Návrh však zakotvuje nově trestné činy, které budou spočívat v neoprávněné činnosti pro cizí moc. Novinkou v trestním zákoníku bude i trestní postih za tzv. deepfake pornografii.

Zákaz dotací

Změnou, kterou novela přináší, je také to, že by se začaly uplatňovat pro lidi tresty zákazu plnění veřejných zakázek a účasti ve veřejné soutěži i zákazu přijímání dotací a subvencí. Ty se dosud vztahovaly jen na právnické osoby.

Víte, že…

V Česku je aktuálně za mřížemi 19 807 lidí a kapacita věznic je naplněná z více než 97 procent.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa