„Je to specifický a komplikovaný projekt, neboť budova je historickou památkou, což práce prodlužuje a je třeba tomu věnovat větší péči. Rozpočet je poměrně vysoký, ale není to jako stavba na zelené louce. Škola je pro nás i městotvorný prvek a bude součástí revitalizace celého okolí,“ řekl Valovič. Z celkové částky dostala na opravy radnice dotaci od magistrátu ve výši 350 milionů korun.

V opravené budově budou učebny, družina, tělocvičny, několik kabinetů a kanceláří, sborovna a jídelna s vlastní kuchyní. Opraveny budou veškeré technologie včetně vzduchotechniky a osvětlení, pro handicapované děti bude sloužit nový výtah, vyměněna a izolována byla střecha nebo opraven historický hromosvod. Nové jsou krovy, kdy ty původní zničila dřevomorka, a stropy. Vyměněna byla podle místostarosty Tomáše Peka (TOP 09) okna. Repliky původních oken nahradí ta, která byla v budově instalována při minulých opravách.

Jazyková škola

Výběrové řízení na ředitele školy připravuje městská část na podzim letošního roku. Vítěz soutěže tak do otevření školy bude míst dostatek času na zpracování plánu, výběru personálu a vyřízení všech potřebných materiálních a technických záležitostí. Zároveň radnice bude moci v rámci zápisů přijmout pouze prvňáky. Rodiče starších dětí pak vyzve, zda nechtějí své děti přehlásit do opravené školy.

Škola bude zaměřena na cizí jazyky, kdy dominovat bude angličtina, dalšími budou němčina, italština a španělština. Děti se zřejmě budou moci učit i další jazyky. „To vše dáme řediteli jako námět, ale zodpovědný za plán bude ředitel a schvaluje to školská rada,“ řekl radní Ondřej Počarovský (TOP 09).

Fotogalerie
12 fotografií