Soudní senát ve středu vyloučil z projednávání odvolání veřejnost, aby ochránil identitu obětí. Ze stejného důvodu neuvádíme jméno sbormistra ani název sboru.

„Oběti jsou křesťansky založené a byly vedeny k tomu, aby odpouštěly hříchy hříšníkům. To ale není úlohou soudu a státu, který má chránit společnost jako celek bez ohledu na vyznání a víru,“ prohlásil soudce Miroslav Pavrovský při odůvodnění rozsudku. Zdůraznil, že trestná činnost trvala nezvykle dlouho a že sbormistr nevyhledal odbornou pomoc, která mohla jeho skutky zastavit. „Pokud by byl trest doživotního zákazu práce s dětmi, nepochybně by ho pan obžalovaný musel dostat,“ poznamenal.

Sbormistr už dříve uváděl, že by za přiměřený trest za své skutky pokládal pět až šest let za mřížemi. „Rozhodnutí soudu budu respektovat, nastoupím do vězení. Vím, že to tam bude těžké, ale zasloužím si to,“ řekl ve středu novinářům pětačtyřicetiletý muž.

Skutky v pražském sboru, který založil, páchal muž v letech 2002 až 2012, přičemž jednotlivých dílčích útoků spočívajících v osahávání, masturbaci či orálním sexu s chlapci ze silně věřících rodin byly stovky. Po letech pak v roce 2021 zneužil také svého žáka, kterého učil hře na varhany. Celá mužova trestná činnost vyšla najevo až nedávno, kdy jedna z obětí podala trestní oznámení.

„Kanadská muka“ i anální styk

Sbormistr svěřence zneužíval i přímo v budově farnosti, kde míval soubor zkoušky, dále ve svém domě, v autě, na zahraničním soustředění sboru nebo i při cestě vozem na mše v různých kostelích. Bývalí zpěváci při policejních výpovědích vzpomínali například na to, že lechtání na stehnech a břiše, které postupně přecházelo v hlazení a osahávání rozkroku, sbormistr říkal „kanadská muka“ a vydával je za hru. Jeden z nich vypověděl i to, že se na něm muž pokusil o anální styk.

„Pan obžalovaný má velmi dobrou inteligenci a při nezatížení dalšími psychickými vadami si čím dál více uvědomoval nezákonnost svého jednání. Jeho ovládací schopnost se z podstatného snížení dostávala na snížení mírné. Přesto dál páchal trestnou činnost, protože mu toto chování vyhovovalo,“ konstatoval soudce. „Z jeho pohledu dětem nijak neubližoval. Snažil se jim to nahrazovat jinými zvýhodněními - bral je do restaurací, umožňoval jim hrát počítačové hry, pomáhal jejich rodinám,“ popsal.

Chlapci se dospělé autoritě aktivně nebránili. Některým z nich bylo teprve osm, nejstarším 13 let. Mužovo počínání jim nebylo příjemné, zároveň se báli, že se o něm někdo dozví. Někteří z nich se později potýkali s depresemi či sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, výčitkami svědomí, pochybnostmi o své sexuální preferenci a s problémy při navazování vztahů s dívkami. Čtyři z poškozených vznesli u soudu nároky na náhradu nemajetkové újmy. Muž jim má podle verdiktu uhradit celkem 1,8 milionu korun.

Za znásilnění dítěte hrozí pět až 12 let vězení. Pražský městský soud muži původně uložil trest pod sazbou, protože zohlednil projevenou lítost a také to, že muž trestnou činnost spáchal kvůli své homosexuální pedofilii ve stavu zmenšené příčetnosti, a navíc před dlouhou dobou. Po svém zadržení se ke skutkům postupně přiznal a po propuštění z vazby dobrovolně nastoupil do psychiatrické léčebny. Podle odvolacího senátu to ale nelze přeceňovat.

Arcibiskupství pražské označilo počínání sbormistra za selhání jednotlivce, o němž nikdo nevěděl. Uvedlo, že církev má nastavené mechanismy pro předcházení podobným případům - včetně proškolování církevních pracovníků.

Fotogalerie
7 fotografií