Muže ležícího na zastávce našel kolem 07:00 kolemjdoucí, který poté zavolal na tísňovou linku. "Po příjezdu na místo záchranáři zjistili, že šedesátiletý muž nejeví známky života. Jeho záchrana již nebyla možná," uvedla Ernestová.

Podle mluvčí záchranky není jasné, jak dlouho muž na zastávce ležel. Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu v noci na dnešek v Praze rtuť klesla několik stupňů pod nulu. Přivolaný koroner provedl ohledání těla zemřelého, ale zatím nemohl s jistotou říci, zda muž umrzl.

Kvůli nízkým teplotám už pražští záchranáři vyjížděli za poslední týdny k desítkám lidí. "Od konce října převezly naše posádky do pražských nemocnic 37 podchlazených pacientů," oznámila Ernestová. Poprvé za letošní podzim ale podle ní podobný případ skončil smrtí.

Možná úmrtí na podchlazení se objevila i v dalších regionech. Už koncem září našli obyvatelé Kolína na městském hřbitově ležet mrtvého padesátiletého muže bez známek násilí a minulý týden byl nalezen mrtvý dvaačtyřicetiletý muž nedaleko základní školy v Litovli na Olomoucku zrovna v době, kdy Olomoucký kraj bojoval se silnou ledovkou.